ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣΟΛΑ
ΤΑ
ΑΡΘΡΑ
ΜΕ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ

TΟ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΠΙΟ ΑΝΕΤΗ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΑΤΗΣΤΕ
ΕΔΩ


ΥΠΕΡΣΥΝ
ΔΕΣΜΟΙ
(LINKS)
ΑΠΟ ΟΛΑ
ΤΑ BLOGS
ΕΛΗΝΙΚΑ
ΚΑΙ ΞΕΝΑ

1. ΕΡΩΤΙΚΗ
ΑΓΑΠΗ
menu_psycherlove

10. ΜΑΣΚΕΣ
menu_psychmasks

11.Η ΦΙΛΙΑ
menu_psychfriendship

12.ΖΗΛΕΙΑ
menu_psychjealousy

13.ΨΕΜΑ
menu_psychlying

14.ΑΠΟΞΕ
ΝΩΣΗ
menu_psychisolation

15.ΑΥΤΟΠΕ
ΠΟΙΘΗΣΗ
menu_psychselfesteem

16.ΠΑΛΗ
ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΟ
ΦΕΥΚΤΟmenu_psychinevitable

17.ΑΙΣΘΗ
ΜΑΤΑ

18. ΧΡΟΝΙΑ
ΑΝΑΒΟΛΗ
menu_psychchronicposteponement

19. ΑΝΙΑ
menu_psychcboredom

20. ΘΑΜΜΕΝΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
menu_psychburiedfeelings

21. ΘΥΜΟΣ
menu_psychcanger

22. ΑΝΗΔΟΝΙΑ
(ΕΛΛΕΙΨΗ
ΕΥΧΑΡΙ
ΣΤΗΣΗΣ)
menu_psychcanhedonia

23. ΤΑ ΦΑΝΤΑ
ΣΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΠΑΡΕ
ΛΘΟΝΤΟΣ
menu_psychcghostsofpast

24. ΧΡΟΝΙΑ
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ-
ΑΥΤΟΚΑ
ΤΑΣΤΡΟΦΗ
menu_psychselfdestruction

25. Η
ΑΠΟΔΟΧΗ
ΤΗΣ ΠΡΟΣΩ
ΠΙΚΟ
ΤΗΤΑΣ
menu_psychcacceptanceofpersonality

26. ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ menu_psychblames

27. ΦΛΕΡΤΑ
ΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟmenu_psychcflertingwithdeath

28. ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ menu_psychcpregnancy

29. Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ menu_psychdriver

30. ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΝΤΙΚΟΙ
ΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙ
ΚΟΤΗΤΑΣ
menu_psychcantisocialpersonality.gif

31. ΕΡΓΑΣΙΟ
ΜΑΝΙΑ
menu_psychcworkalchoholic

32. Ο ΦΟΒΟΣ
menu_psychfear

33.Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΟ
ΤΗΤΑΣ
menu_psychfear-of-intimacy

34.Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
inner-dialogue1-300x179

35. ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ
menu_limits

36. ΜΝΗΜΗ
menu_psychmemory

37. ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
menu-psychdepression

38. ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ
menu_psychcpanick

39. ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑΣ menu_psychmiddleagecrisis

40. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ menu_psychsleepproblems

41. ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ

42. ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑ
ΓΚΑΣΤΙΚΗ ΝΕΥΡΩΣΗ

43. Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ

44. ΔΙΑΚΥ
ΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

45. ΝΑΡΚΙΣ
ΣΙΣΜΟΣ

46. ΤΟ ΑΓΧΟΣ

47. ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟ
ΜΙΚΟΥ

48. ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΨΥΧΟΣΩ
ΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ (BURNOUT) ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

49. ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΨΥΧΟΣΩ
ΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ (BURNOUT) ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ
ΔΕΥΤΙΚΩΝ

50.ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

51. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

52. ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

53. ΘΕΑΤΡΙ
ΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩ
ΠΙΚΟΤΗΤΑ

54. ΑΠΙΣΤΙΑ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ

55.ΔΙΑΠΙ ΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕ ΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

56. ΓΑΜΟΣ


57. ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

58.ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙ
ΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

59.ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΜΕ! (ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ)!

60. ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

61.ΕΘΙΣΜΟΣ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!

62.ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

63.Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ

64.Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ!

65.ΘΕΡΑΠΕΥ
TIΚΕΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑ
ΣΜΑΤΟΣ

66.Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
ΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑ
ΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ!

apist

Η συζυγική απιστία είναι ένα φαινόμενο συχνό στη σύγχρονη κοινωνία μας. Συμβαίνει σε ζευγάρια που έχουν ευτυχισμένο γάμο και σε ζευγάρια με προβληματικό γάμο. Έρευνες έχουν δείξει ότι 25% των ανδρών και 15% των γυναικών είχαν εξωσυζυγική εμπειρία. Η απιστία είναι ένας από τους κύριους λόγους που το ζευγάρι χωρίζει. Μερικά ζευγάρια όμως κατορθώνουν να ξεπεράσουν την απιστία και να κάνουν τις σχέσεις τους καλύτερες . Στις πιο πολλές περιπτώσεις τα άτομα διαπράττουν την απιστία όταν η σχέση δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες τους και περιμένουν από τον /τη σύντροφό τους να τους δώσει κάτι που δεν μπορούν να δώσουν. Οι άνδρες τις πιο πολλές φορές απατούν τις συζύγους τους για να δείξουν ότι είναι άντρες και οι γυναίκες όταν παραμελούνταi και για να εκδικηθούν την απιστία του άνδρα.

Η απιστία δεν γίνεται αυθόρμητα.
Είναι μία λεπτή διαδικασία που αρχίζει με σκέψεις και διαθέσεις. Κάθε βήμα προς την απιστία είναι σύντομο και γίνεται εύκολα. Όταν όμως το άτομο έχει φτάσει στο τέλος αυτής της διαδικασίας τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Τα «σημάδια της απιστίας» είναι:
Σκέψεις ρομαντικές και φλερτ με άλλα άτομα εκτός του /της συζύγου, που είναι αποτέλεσμα της αίσθησης ότι «όταν παντρευτούμε όλα θα είναι εντάξει.» Ένας γάμοs όμως δεν εγγυάται μία ευχάριστη σχέση. Χρειάζεται μία συνεχή προσπάθεια για μια ποιοτική επικοινωνία στο γάμο.
Η σκέψη ότι, «αν ο γάμος δεν πετύχει, θα βρούμε κάποιον /α άλλο /η.» Αυτή η σκέψη μας εμποδίζει να κοιτάξουμε όλες τις διαστάσεις του γάμου, με αποτέλεσμα όταν μας έρθει η πρώτη απογοήτευση να σκεφτόμαστε ότι έχουμε παντρευτεί το λάθος άτομο.
Η σκέψη και η διάθεση ότι μπορούμε να βλέπουμε άλλα άτομα πέρα από το /τη σύζυγο και να εκφράζουμε τα ίδια αισθήματα αγάπης που εκφράζουμε στο /στη σύζυγό μας. Το να μείνουμε πιστοί στο /στη σύντροφο μετράται από τη δέσμευση, εγγύτητα, υποστήριξη και εμπιστοσύνη που δείχνουμε προς το /τη σύντροφό μας.
Δε μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα με το /τη σύντροφό μας, διότι φοβόμαστε ότι θα μας ελέγξουν και θα μας εκμεταλλευθούν.
Δεν υπάρχει αμοιβαίο συναίσθημα εμπιστοσύνης και σεβασμού. Δεν μπορούμε να ακούσουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν.
Δε δεχόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου.
Δεν εκφράζουμε στο /στη σύντροφό μας πως αισθανόμαστε, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές ο /η σύζυγος να αγνοεί πως νιώθουμε.
Δεν καθόμαστε να ακούσουμε την καθημερινή εμπειρία του /της συντρόφου μας.
Αισθανόμαστε ότι δεν αξίζουμε πια. Όταν περνάει ο χρόνος του ειδυλλίου τότε βλέπουμε το πραγματικό πρόσωπο του συντρόφου μας. Η εξιδανίκευση που έχουμε κάνει για το /τη σύντροφό μας αντικαθίσταται με την πραγματικότητα. Ο ένας σύντροφος συνήθως αφοσιώνεται στους σκοπούς τους, δουλειά κ.λ.π. και ο άλλος νιώθει ότι ο /η σύντροφός του /της δεν τον /την κάνει πια να νιώθει ότι έχει κάποια αξία. H γυναίκα προπαντός που θέλει να νιώθει ωραία και επιθυμητή από το σύζυγό της, όταν βλέπει ότι ο σύζυγός της δεν την επιβεβαιώνει ότι είναι ελκυστική, νιώθει να μην έχει καμιά αξία και γαντζώνεται σε αυτόν που θα τη φλερτάρει, θα της πει ένα καλό λόγο και θα την κάνει να νιώσει καλύτερα.
Νιώθουμε μονοτονία και μοναξιά, όταν ο σύντροφός μας δεν περνάει αρκετές ώρες μαζί μας και δεν είναι τόσο τρυφερός /ή νομίζουμε ότι η αγάπη έχει σβήσει. Τότε δημιουργείται μια απόσταση και νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε μία σχέση που έχει χάσει τη γοητεία της. Βυθισμένοι στη ρουτίνα και στην ανία, μία γνωριμία με ένα άτομο του αντιθέτου φύλου μπορεί να μας φέρει στο κατώφλι του μυστηρίου και της γοητείας που τόσο λείπει από τη σχέση μας.
Έχουμε ελλιπή σεξουαλική ζωή. Όταν δεν ικανοποιούμαστε σεξουαλικά από το /τη σύντροφό μας ή ο / η σύντροφός μας δεν θέλει να μας κάνει έρωτα, προσπαθούμε να βρούμε σε κάποιο άλλο άτομο αυτό που δεν μπορούμε να πάρουμε από τον/τη σύντροφό μας.
Έχουμε συναισθηματική εξάρτηση από τους γονείς. Αν ο /η σύντροφός μας εξαρτιέται συναισθηματικά από τους γονείς του και δεν τους βάζει όρια να σέβονται και να μην επεμβαίνουν στη ζωή του ζευγαριού, τότε αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε καμία συναισθηματική υποστήριξη από τον /την σύντροφό μας και γυρνάμε σε εξωσυζυγική σχέση να βρούμε κατανόηση.
Αναζητούμε καινούργιες αισθήσεις. Όταν τελειώσει η αποπλάνηση του ερωτικού αισθήματος μερικοί από μας δεν μπορούμε να ζήσουμε την καθημερινότητα, αρχίζουμε να νιώθουμε τη σχέση μας να ξεφτίζει, αναζητούμε την περιπέτεια να ξαναζήσουμε, διότι η ζωή μας δεν είναι ενδιαφέρουσα αν δεν γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους και να έχουμε και άλλες σεξουαλικές εμπειρίες εκτός γάμου.
Εξιδανικεύουμε τον /τη σύντροφό μας. Πολλές φορές επιλέγουμε ένα σύντροφο τελείως διαφορετικό από μας και τον /την εξιδανικεύουμε. Δεν κάνουμε αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε με τον /την σύντροφό μας και έχουμε φαντασιώσεις ότι τα πράττουμε με τον εραστή μας. Η εικόνα που έχουμε δημιουργήσει για τον /τη σύντροφό μας είναι τόση «ευπρεπή», σε σημείο να δημιουργούμε σοβαρά προβλήματα στη σχέση μας.
Ο /Η σύντροφος μας το επιτρέπει. Υπάρχουν άτομα που επιτρέπουν στον /στη σύντροφό τους να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις διότι έτσι νιώθουν ότι καλύπτουν τις ανεπάρκειές τους σε κάποιους τομείς.
Έχουμε την αίσθηση ότι ο γάμος απειλεί την ελευθερία μας. Υπάρχουν άτομα που νιώθουν ότι πνίγονται μέσα στο γάμο και απειλείται η ελευθερία τους. Παγιδευμένα μέσα στο γάμο, νιώθουν καλά μόνο όταν κάνουν κάποια απιστία.
Έχουμε μεγάλη κοινωνική ή οικονομική δύναμη. Μερικά άτομα όταν έχουν πολλά χρήματα ή μεγάλη κοινωνική επιρροή νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν απιστίες.
Έχουμε συνεχή επαφή με άτομο του αντιθέτου φύλου χωρίς την παρουσία άλλων. Όταν είμαστε συχνά με άτομα του αντιθέτου φύλου μόνοι μας, υπάρχουν πιθανότητες να δημιουργηθεί μία «φιλία» που σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε ρομαντική σχέση.
Συχνά επικρίνουμε τον /τη σύντροφό μας. Άμα διαφωνούμε ή επικρίνουμε συχνά τον /τη σύντροφό μας τον απομακρύνουμε από μας.
Δεν μας αρέσει η συντροφιά του /της συζύγου μας.
Έχουμε τρυφερά αισθήματα για κάποιο άλλο άτομο του αντιθέτου φύλου εκτός του /της συζύγου μας.

Η απιστία για κάποιους άλλους, λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας που μπορεί να τους ανακουφίσει από την ένταση χωρίς τη διάλυση του γάμου. Για παράδειγμα μία γυναίκα όταν έχει σεξουαλικές σχέσεις με κάποιον άλλο άνδρα πιστεύει ότι το σεξ και η αγάπη είναι δυο διαφορετικά πράγματα και ότι το σεξ είναι σαν γυμναστική ή σαν μια οποιαδήποτε άλλη σωματική ευχαρίστηση, ότι αγαπά και σέβεται τον άνδρα της, τιμάει το γάμο της και λατρεύει τα παιδιά της. Ό άνδρας της θα ωφεληθεί διότι θα γυρίσει πίσω ανανεωμένη. Δηλαδή σύμφωνα με αυτή δεν προδίδει τον σύζυγό της αλλά τον προστατεύει. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Το μόνο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι κοροϊδεύει τον εαυτό της. Η αντιμετώπιση της αλήθειας είναι πολύ δύσκολη για αυτή διότι αν ο άνδρας της μάθει ότι τον απατάει, μπορεί να αντιμετωπίσει την τιμωρία και το πόνο.
Όταν λέμε ψέματα σε κάποιον που τον εμπιστευόμαστε και μας αρέσει τότε είμαστε σε διπλό δίλημμα. Θέλουμε κάτι, αλλά δεν επιδιώκουμε να το αποκτήσουμε οπότε υπάρχει μία σύγκρουση μέσα μας. Όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση, συνήθως χάνουμε αυτό που θέλουμε.
Το ψέμα στην παραπάνω περίπτωση μπορεί να βοηθάει προσωρινά τη γυναίκα να αποφύγει τον κίνδυνο της αντιμετώπισης αλλά αν πραγματικά θέλει το σύζυγό της πρέπει να καταλάβει ότι το ψέμα την απομακρύνει από αυτόν και την κάνει να υποφέρει πιο πολύ.
Καθώς λέει ψέματα νιώθει πολύ αναστατωμένη, διότι δεν απομακρύνεται μόνο από το άτομο που κοροϊδεύει αλλά και από τον ίδιο τον εαυτό της. Λέγοντας ψέματα στον εαυτό της δεν μπορεί να κοιτάξει βαθιά στη ψυχή της. Αντί αυτού πρέπει να λογοκρίνει όλα τα συναισθήματά της και τις σκέψεις της, από το φόβο να μη φανερωθεί. Το αποτέλεσμα είναι να έχει περισσότερη αναστάτωση και σωματική ένταση που μπορεί να καταλήξει σε ψυχοσωματικό πρόβλημα, εφιάλτες κ.λ.π..
Ο μόνος υγιής τρόπος για να ελευθερωθεί από αυτή τη σύγκρουση, είναι να κοιτάξει μέσα στη ψυχή της και να βρει τρόπους να τη λύσει. Πρέπει να παραδεχτεί ότι πρέπει να σταματήσει να κοροϊδεύει τον εαυτό της και να προσπαθήσει να καταλάβει ποιο είναι αυτό το άτομο που έχει σημασία για τον εαυτό της και πόση σημασία έχει. Πρέπει να απαλλαχθεί από την εκλογίκευση, ότι η απιστία προστατεύει τον σύζυγό της και να μάθει ότι στη ζωή υπάρχει και μία δεύτερη επιλογή, ο συμβιβασμός. Με τον συμβιβασμό δεν εννοούμε απολύτως υποχώρηση, αλλά δεν μπορούμε και να κοιτάμε μόνο τις ανάγκες μας. Πρέπει να ικανοποιηθούν και οι ανάγκες των άλλων και συγκεκριμένα σε αυτή την περίπτωση εννοούμε τις ανάγκες του άνδρα της.

Η απιστία δε χρειάζεται οπωσδήποτε να είναι ερωτική, μπορεί να είναι και συναισθηματική. Δηλαδή ένα άτομο να επενδύει την πιο πολύ συναισθηματική ενέργεια του σε κάποιο άλλο άτομο του αντίθετου φύλου, αντί να την επενδύει στον /στη σύζυγό του /της.Ένα άτομο μπορεί να αρχίσει μία φιλική σχέση με ένα άτομο του αντιθέτου φύλου, αλλά όσο οικεία γίνεται η σχέση τόσο περισσότερος κίνδυνος υπάρχει να μετατραπεί αυτή η σχέση σε ερωτική. Μία συναισθηματική απιστία μπορεί να προκαλέσει τόση ζημιά όσο και η ερωτική απιστία διότι αυτό που ζητούν οι πιο πολλοί άνθρωποι, είναι η συναισθηματική σύνδεση.

Ποιες είναι όμως οι ενδείξεις για τον εαυτό μας ότι μπορεί να γίνουμε ευάλωτοι στη απιστία ή να διαπράξουμε συναισθηματική απιστία;
1. Σκεφτόμαστε το άτομο που μας ενδιαφέρει, όταν δεν είναι κοντά μας.
2. Βυθιζόμαστε σε διαφορετικές σκέψεις για αυτό το άτομο, όταν είμαστε με τον /τη σύντροφό μας ή την οικογένειά μας.
3. Μιλάμε για αυτό το άτομο ακόμα και στον /στη σύντροφό μας.
4. Αυτά που νιώθουμε, λέμε και κάνουμε για αυτό το άτομο, είναι τόσο ενδιαφέροντα, που τα αναφέρουμε και στους άλλους.
5. Μοιραζόμαστε τα προβλήματά του, τις χαρές και φόβους με
αυτό το άτομο.
6. Ίσως λέμε περισσότερα σε αυτό το άτομο, από ότι
λέμε στον /στη σύντροφό μας.
7. Επιθυμούμε να δούμε αυτό το άτομο.
8. Αναρωτιόμαστε για το γάμο μας.
9. Κάνουμε το παν να βλέπουμε πάλι αυτό το άτομο.
10. Όταν αποφασίζουμε να δούμε αυτό το άτομο έχουμε ένταση και νιώθουμε ότι είμαστε σε μία επικίνδυνη κατάσταση.
11. Έχουμε στη φαντασία μας αυτό το άτομο ακόμη και όταν κάνουμε
έρωτα με τον /τη σύζυγό μας.
Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε στα αχνάρια της συναισθηματικής απιστίας μπορούμε να την αποφύγουμε αν:
Ρωτήσουμε τον εαυτό μας, τι βλέπουμε στα άλλα άτομα που δεν έχει ο /η σύντροφός μας; Απλά πράγματα που μπορεί να αλλάξει ο /η σύντροφός μας?
Κοιτάξουμε τις θετικές ιδιότητες του /της συντρόφου μας.
Δείχνουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας με το /τη σύντροφό μας.
Αποφεύγουμε με ευγενικούς τρόπους πολύ προσωπικές συζητήσεις με άτομο του αντιθέτου φίλου.
Είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.
Αποφεύγουμε να είμαστε μόνοι μας συχνά με άτομο του αντιθέτου φύλου και να πίνουμε αλκοόλ.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι να προλάβουμε την απιστία από τη δική μας πλευρά. Τι κάνουμε όμως, όταν εμείς είμαστε εντάξει και έχουμε υποψίες ότι ο /η σύζυγός μας απατάει; Βέβαια είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν μας απατάει κάποιος. Μερικές ενδείξεις από την πλευρά των ανδρών είναι να μη γυρνούν στο σπίτι τη συνηθισμένη ώρα, να μην κάνουν διάλογο, και να νευριάζουν εύκολα. Από την πλευρά των γυναικών είναι η άρνηση να έχουν σεξ.
Συγκεκριμένα τα σημάδια της απιστίας που μπορούμε να προσέξουμε στον /στη σύντροφό μας είναι:
1. Αλλαγή στις συνήθειες φαγητού και ύπνου.
2. Όταν φοράει ρούχα διαφορετικής μόδας από ότι φορούσε πριν.
3. Όταν διαφωνεί συχνά ή φέρεται πολύ παθητικά.
4. Όταν δουλεύει περισσότερες ή διαφορετικές ώρες.
5. Όταν κάνει περισσότερα ντους από ότι συνήθιζε.
6. Όταν συγκρίνει τον /τη σύζυγό του με άλλους ανθρώπους.
7. Όταν κρύβει τις δόσεις από τις πιστωτικές κάρτες.
8. Όταν βγάζει τη βέρα του,
9. Όταν προσπαθεί να κρατάει κρυφά μερικά τηλεφωνήματα και e-mails.

Μπορούμε να δούμε την απιστία σαν μια οπισθοδρόμηση στον ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση που έχουμε όταν ερωτευόμαστε. Αυτή η φάση μπορεί να είναι πολύ σημαντική για το γάμο αλλά δεν είναι αρκετή για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες φάσεις του. Η απιστία συνήθως αρχίζει όταν η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων είναι ανεπαρκής.
Η απιστία μας δημιουργεί, υποψίες, έλλειψη εμπιστοσύνης, ανασφάλεια, κτητικότητα, σύγχυση για το ρόλο που πρέπει να παίξουμε για το φύλο μας, ενοχή αν έχουμε παραβιάσει τη συμφωνία του γάμου και ένα συναισθηματικό χάος που μας εμποδίζει να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα με τη δουλειά ή με τα παιδιά μας.
Τα παιδιά υποφέρουν από την απιστία των γονέων τους. Συνήθως νιώθουν υπεύθυνα για την απιστία και τους δημιουργούνται συναισθηματικά προβλήματα. Η απιστία επηρεάζει τα αισθήματά τους για τους γονείς τους. Επίσης μπορεί να επηρεάσει το ρόλο τους ως μελλοντικούς συντρόφους αρκετά χρόνια αργότερα.

Αν θέλουμε να μη διαλυθεί ο γάμος, να ξεπερασθεί το πρόβλημα της απιστίας και να επουλωθούν οι ψυχικές πληγές πρέπει:
1. Να παραδεχτούμε ότι υπάρχει μία απιστία όταν την ανακαλύψουμε.
Πολλοί από μας αγνοούμε τα αισθήματά
μας και για να
ζήσουμε μια ψεύτικη ευτυχία, κάνουμε συναισθηματικές
παραχωρήσεις, που δεν βοηθούν τον εαυτό μας ούτε το γάμο μας.
2. Το άτομο που έχει κάνει την απιστία πρέπει να σταματήσει τον
παράνομο δεσμό.
3. Να ξεδιαλύνουμε τα συναισθήματα που μας έχουν συντρίψει. Δεν
είναι δικό μας σφάλμα αν ο /η σύντροφός μας, μας απάτησε.
Ακόμα και αν μπορούσαμε μερικά πράγματα στο γάμο να τα
είχαμε κάνει καλύτερα και δεν τα κάναμε, αυτό δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά του /της συντρόφου είναι δικαιολογημένη.
4. Να εγκαταλείψουμε το ρόλο του θύματος εναντίον του θύτη.
5. Να έχουμε μία επικοινωνία ανοικτή με τον /τη σύντροφό μας.
6. Να αναλύσουμε τα κίνητρα για τους συντρόφους που νιώθουν
δυστυχισμένοι μέσα στο γάμο.
7. Να σκεφτούμε αν οι λόγοι της σχέσης μας (αγάπη, εμπιστοσύνη,
σταθερότητα) συνεχίζουν ακόμη να ισχύουν. Τότε γιατί να
τα χάσουμε όλα για μία εφήμερη σχέση;
8. Να καταγράψουμε τις συμπεριφορές μέσα στο ζευγάρι που πρέπει να αλλάξουν.
9. Το άτομο που έχει κάνει την απιστία πρέπει να πληροφορεί τον
/τη σύντροφό του που μπορεί να το βρει, δηλαδή να του δίνει
πληροφορίες για συνέδρια σεμινάρια, αν θα δουλεύει αργά στη
δουλειά κ.λ.π.
10. Το άτομο που έχει κάνει την απιστία πρέπει να δείξει στον /στη σύντροφό του ότι τον/την εκτιμάει και ότι έχει αξία. Ένα δωράκι, λουλούδια, το αγαπημένο του /της γλυκό κ.λ.π. θα τον /την κάνει να χαίρεται και να αρχίζει να βλέπει το μέλλον πιο αισιόδοξο.
11. Να φερόμαστε ρομαντικά όπως στην αρχή του γάμου και να περνούμε
πιο πολλές ευχάριστες στιγμές μαζί.
12. Να μοιραζόμαστε τις ελπίδες και τα όνειρά μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Μερικά άτομα δεν μπορούν να ωφεληθούν από τις παραπάνω προτάσεις διότι εξαπατούν συστηματικά τον /τη σύντροφό τους. Τέτοια άτομα συνήθως έχουν διαταραχή προσωπικότητας όπως ναρκισσισμό, θεατρινίστικη προσωπικότητα,αντικοινωνική προσωπικότητα ή σεξουαλικό εθισμό. Τα άτομα με σεξουαλικό εθισμό νιώθουν τύψεις που απατούν τον /τη σύντροφό τους, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν τη συμπεριφορά τους Τα άτομα με διαταραχή προσωπικότητας όμως, λειτουργούν μόνο για να ευχαριστήσουν τις ανάγκες τους. Δεν έχουν καμία συνείδηση. Λένε συνέχεια ψέματα , κάνουν ατιμίες και γενικά εκμεταλλεύονται τους άλλους και τους συντρόφους τους όσο μπορούν. Πάντα έχουν δίκιο(σύμφωνα με αυτούς) και αν κάποιος αντισταθεί στα σχέδια τους, θα βρεθεί σε ένα μπαράζ συκοφαντιών και κατηγοριών.
Άλλα άτομα δεν έχουν λύσει κάποιες συγκρούσεις από το παρελθόν. Κουβαλούν τις συγκρούσεις στο παρόν με αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργήσουν στην καθημερινή ζωή. Όταν παρουσιάζονται προβλήματα, η εύκολη λύση για αυτούς είναι, να ρίξουν όλες τις ευθύνες στον /στη σύζυγό τους και να αναζητήσουν την κατανόηση και συμπαράσταση σε κάποιο άλλο άτομο που νομίζουν ότι θα τους λύσει τα προβλήματά τους.
Η απιστία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία μας. Για να λυθεί όμως χρειάζεται συνεργασία και κατανόηση και από τους δύο συντρόφους : να απαλύνουν τα πληγωμένα αισθήματά τους και να λύσουν τα προβλήματα που τους έφεραν στην απιστία. Αν δεν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, τα προβλήματα θα συσσωρεύονται και η απιστία θα επαναλαμβάνεται. Ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους να ξεχωρίζουν τις συγκρούσεις που προέρχονται από το παρελθόν, από αυτές του παρόντος και συγχρόνως να τις λύνουν.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!

ΕΡΤ

EURO NEWS
IN GREEK


CNN
GREECE


FRANCE 24
ENGLISH


FRANCE 24
FRENCH


SKY NEWS

BBC WORLD

BBC RADIO

RAI NEWS
LIVE


STAR
CHANNEL


Mega channel

Alpha
channel


Extra3
channel


KONTRA
CHANNEL

ANT1
WPSO

Mega
Channel
CHYPRUS

RT
DEUTSCHE
WELLE

DER SPIEGEL
TV ON
LINE

TV N24
aljazeera
lifenews
Visit
tv lifenews!

NHK
JAPON


ABC

KATU

U.S.A
TODAY


CNN CHILE

CDN ALIVE
CHINESE


TN EN VIVO

RTVE

CTV Ottawa

EURONEWS
SPANISH


NUESTRA
VISION


CP24
Toronto
ON Canada


UOL.COM
BRASIL


EURONEWS
PORTU
GUESE


ABC
NEWS
AUSTRALIA


HONG KONG
NEWS


NDTV

ΟΛΥΜΠΟΣ TV

RADIO
STATIONS

ALPHA
RADIO GR


ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ
ΣΤΑΘΜΟΣ
ΑΘΗΝΩΝ


SKY FM
REAL FM


ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΠΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Πίνακας άρθρων
στα Αγγλικά


GREEK
CRISIS


Πίνακας άρθρων
στα Γαλλικά

Die Welt

Griechen
land.net


Alle
Nachrichten
und
Informationen
der F.A.Z.
zum Thema
Griechenland


Άρθρα
απο το
πρακτορείο
ΡΙΑ


Άρθρα
απο τo
INFOGRECIA


Άρθρα στα
Ιταλικά απο
την ANSAMD
GRECIA


Άρθρα
για την Ελλάδα
στο Europapress
στα Ισπανικά


Άρθρα στα
Ολλανδικά


Άρθρα
στα Βουλγαρικά


ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΩΤΩΝ.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.

ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ.

ΚΟΣΜΙΚΑ ΝΕΑ.

ΚΑΙΡΟΣ.

EURO NEWS ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

GREEK AMERICAN NEWS AGENCY.

GREEK REPORTER

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ(TRUTHOUT) ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ DEFEND DEMOCRACY

ΤΣΙΠΡΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TORNOS NEWS GR

NEW DEAL GR

Blogs
από όλη
την Ελλάδα

My Agean. blog

ANALYST GR

axortagos

Voicenews

Antinews

Cnn news

HUFFINGTON
POST


ANTI-
ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ


Αs μιλήσουμε
Επιτέλους


gazzeta.gr

eglimati
kotita


ΕΘΝΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ
ΕΛΛΑΔΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΚΑΦΕΝΕΙΟ


econews.gr

ΕΧΩ ΜΑΤΙΑ
ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ


kourdisto
portokali


ΤΟ ENIMERWSI

Epikaira

EPIRUS
GATE

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ινφωγνώμων
Πολιτικά


madata.gr

media
soup.gr


mediagate.gr

news 24

newsbeat.gr

News it.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ
ΡΕ


www.
Olympia.gr


ΠΕΝΤΑΠΟ
ΣΤΑΓΜΑ”


ΠΑΠΑΤ
ΖΗΔΕΣ BLOG


perierga

ΠΡΕΖΑ
TV.


PRESS-GR. Blogspot.com

protagon.gr

LIAKOS
BLOG


ΖΟΥΓΚΛΑ
ONLINE


BLOG
NEMO GR


PATHFINDER
ONLINE

IN GR

MEDIA
BLOG


E-ROOSTER
BLOG


BANG GR
BLOG


BLOG
ΠΟΛΙΤΙΣ GR


SPIRO
SPERO


taxalia.
blogspot.com


TVXS

TRAGICO.COM

ΤΟ TRELO
KOUNELI


TROKTIKO

TOFTERI.COM

TROMAKTIKO

tsantiri.gr

FIMOTRO

ENIKOS. GR

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


ΣΥΝΗΓΟ
ΡΟΣ ΤΟΥ
ΚΑΤΑΝΑΛΛΩΤΗ


ΕΥΡΩΠΗ
ΓΙΑ ΜΕΝΑ


Blogs
of the European
Commissioners


SIBYLLA
the secret
truth


ΤΟ athi
napoli.gr


egersis.com

EXOFTI
SIO.COM


ΑΔΙΑ
ΒΡΟΧΟΙ


ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

kopro
skyla


ΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΝΕΑ


conto
georgis.com


athens.
indymedia.gr


ANTI
LOGOS GR


enkripto.com

enomenoi
bloggers


apnea.gr

ΙΔΕΟ
ΠΗΓΗ


drougos.gr

ΒΑΘΥ
ΚΟΚΚΙΝΟ


Λαϊκούρα news

ΑΝΙΧΝΕΥ
ΣΕΙΣ


NATIONAL
PRIDE


palmo
grafos.
comnews


roides.com

panosz.
wordpress.com


Lénfant
de la haute
de la mer


athens
ville.com


netakias.com

ΑΡΙΣΤΕΡΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ


ΕΝΩΣΗ
ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ
ΙΔΕΩΝ .gr


Ο ΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΡΕ
ΔΩΣΕ


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ
ΧΩΡΙΣ
ΣΥΝΟΡΑ


ΜΕΣΑ
ΜΑΖΙΚΗΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
ΑΘΗΝΩΝ


πιτσιρικος

ΔΑΦΝΗ
ΧΡΟΝΟ
ΠΟΥΛΟΥ


ΙΑΣΩΝΟΣ

ΣΤΥΛΟΣ

NORTH
EPIRUS


Με Σύμμαχο
εσένα


ΑΕΤΟΣ

ΕΡΓΑΤΗΣ

ΑΝΤΙΒΑΡΟ

fox, 2
magazine


Herr K

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ


Κατάληψη

orsr
Ο Δόκτωρ
Τζέκιλ και
ο κύριος Χάϊντ


Articles
And Thoughts


M.A.R.C
Review


archaeo
pteryx


Εβρίτης

ΙΣΤΟΡΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ


ΠΕΡΙ
ΛΟΓΟΤΕ
ΧΝΙΑΣ


DETE.GR

PATRAS
NEWS COM


PATRA
TORA.GR


PATRAS
TIME.GR


THE BEST.GR

ΠΕΛΟΠΟΝ
ΝΗΣΟΣ.GR


ΓΝΩΜΗ

Εφημερίδα Η Γνώμη.
Τα πρωτοσέλιδα των
ελληνικών εφημερίδων.


PALO.GR

ΟΙΚΟ
ΝΟΜΙΚΑ
BLOGS


tsantiri.gr

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ
ΚΑΙ ΤΡΕΛΟ


ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ

fimotro

ΕΥΒΟΙΑ

ΑΝΕΜΟ
ΓΑΣΤΡΙ


ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ

SISAKI

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

ΑΛΕΧΙΠ
ΤΟΤΟ


PRONEWS

defence-
point.gr


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ


ippolyte

Eleven gr

ΝΟΜΟ
ΣΦΑΙΡΑ


ΠΑΡΑΠΟ
ΛΙΤΙΚΗ


ΗΠΕΙΡΟΣ-
ΕΛΛΑΣ


ΔΥΝΑΤΟΣ

kolindros fire

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ


ΑΡΙΣΤΟ
ΦΑΝΙΣ


ΝΑΞΙΟΣ

ΒΟΛΟΣ TV

ΠΡΑΣΣΙΑ-
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ


ΠΑΡΑΠΟΝΑ
ΡΟΔΟΥ


Greek alert

ΛΕΥΤΕΡΙΑ

ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΠΙΣΤΡΙ

DIMOTIKO
SAFARI


ΠΕΛΑΣΓΙΑ

ΣΚΑΘΑΡΙ

ΧΑΣΑΠΗΣ

NIKOS 63

ΕΛΕΥΣΗ
ΕΛΗΝΩΝ


Kentri
potideas


Ζουζου
news


ΕΛΛΗΝΟΠΑ
ΛΙΓΕΝΕΣΙΑ


army
alertness


ΒΑΘΥ
ΠΡΑΣΙΝΟ


ΙΣΤΟΡΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ


ΠΕΛΕΚΥΣ

ΦΙΛΙΑΤΡΑ

ΘΕΜΑ
ΧΡΟΝΟΥ


SKANDA
LISTIS


Kepparou

ΓΑΡΓΑ
ΛΙΑΝΟΙ


ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ-
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ


ΚΟΝΣΕΡΒΟ
ΚΟΥΤΙ

ΘΑΛΑΜΟ
ΦΥΛΑΚΑΣ


ΖΕΙ ΔΩΡΟΝ

Hellenic
legion


Piazza
del popolo


ΒΕΝΤΕΤΑ

ΤΙΡΑ
ΜΟΛΑΣ


ΚΟΝΔΥ
ΛΟΦΟΡΟΣ


ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ

ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ

arena

alex
polis


ΑΝΤΙΚΡΥ

ΘΗΒΑ
NEWS


ΤΟ ΛΗΜΕΡΙ

greki.gr

ΞΕΣΠΑΩ

NEWS
LINE


ΤΟ ΠΕΡΙ
ΠΤΕΡΟ


ALMYROS

kanali 1

ΞΕΦΩΤΟ

ΕΧΩ ΝΕΑ

christos
sainis


vatola
kkiotis


ΤΥΧΑΙΟ
ΔΕΝ
ΝΟΜΙΖΩ


Salonica
news


ΤΟ ΠΕΙΡΑ
ΧΤΗΡΙ


ΣΗΜΑΝΤΡΑ

None news

ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΟΛΑ


gkourou

ΑΤΣΑ
ΡΑΝΤΟΣ


Brief news

Ramnousia

FILOLOGOS

ΚΡΑΧΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


ΤΡΕΛΟ
ΓΑΪΔΟΎΡΙ


svoura news

News
Piper


Α Dr. Seeng
Ανάλυσέ τα


KARDITSA
blogs spot


ΔΡΑΜΙΝΑ
ΝΕΑ


ΛΑΜΟΓΙΟ

Efenpress

ΑΓΙΟΡΙΤΙΚΟ
ΒΗΜΑ


HELLENIC
REVENGE


THRAKI
DEVIL.COM

GREEK
TV LAND


GRΕΕΚ
CINEMA