ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

man-looking-at-woman-who-looks-away-from-him
Όταν αρχίζουμε ένα δεσμό μετά από κάποιο διάστημα μπορεί να διαπιστώσουμε ότι η σχέση μας δεν πάει και τόσο καλά όσο περιμέναμε. Συγκεκριμένα μπορεί να παρατηρήσουμε τα εξής χαρακτηριστικά: Χρησιμοποίηση και κακοποίηση, συναισθηματική απομόνωση, έλλειψη αποτελεσματικής επικοινωνίας, έλλειψη σεβασμού προς τον σύντροφό μας, χειραγώγηση ή έλλειψη εντιμότητας και κατάθλιψη.

Ένας λόγος που μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα η σχέση μας είναι όταν μερικοί από μας ερωτεύονται όχι το άτομο αλλά την ιδέα της αγάπης. Όταν περάσει αρκετός χρόνος και συνέλθουμε από αυτήν την επιρροή, μπορεί να βλέπουμε με τρόμο το άτομο που έχουμε επιλέξει.

Οι πιο πολλοί από μας ζητούν αγάπη από το άτομο που συνδεόμαστε. Αν παρατηρήσουμε, αδιαφορία, αμέλεια, ψυχρότητα κ.λ.π. προσπαθούμε με συμπεριφορές μη σωστές, όπως επίκριση, παράπονα ή γκρίνια να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του.

Μεγάλο πρόβλημα στη σχέση μπορεί να μας δημιουργήσει η χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μας κάνει να φερνόμαστε παθητικά και να λυπόμαστε τον εαυτό μας. Επίσης η προσπάθεια να ανταποδώσουμε στον σύντροφό μας όποιο κακό μας έχει κάνει, προκαλεί καυγάδες και συγκρούσεις.

Μερικοί από μας δεν δείχνουν προς τον σύντροφό μας τα πραγματικά μας συναισθήματα, όπως θυμό, απογοήτευση, κ.λ.π. και προσποιούμαστε ότι όλα είναι εντάξει. Άλλοι θέλουμε να εξουσιάζουμε τους άλλους και βρίσκουμε κάποιο άτομο που να δέχεται διαταγές και προσβολές. Αν ένα άτομο με την ανάγκη να εξουσιάζει, συνδεθεί με ένα άτομο που του αρέσει να το εξουσιάζουν τότε δημιουργείται μία σταθερή αλλά παθολογική σχέση.

Άλλο πρόβλημα είναι οι υποσχέσεις που δίνει ένα άτομο και δεν τις τηρεί. Επίσης ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι να δίνουμε στον σύντροφό μας ικανότητες που δεν έχει και να περιμένουμε να κάνει πράγματα που θέλουμε και τα χρειαζόμαστε.

Μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας κοιτάζοντας τι είδους στάση έχουμε για τη ζωή. Ζητάμε το αδύνατον; Οι προσδοκίες μας είναι ψηλές; Αν ναι θα απογοητευτούμε.

Πρέπει να αποσπούμε την προσοχή του συντρόφου μας με θετικές δραστηριότητες, όπως μία φιλοφρόνηση, έπαινος, κ.λ.π. και όχι με αρνητικές. Η αποδοχή μίας ανάρμοστης συμπεριφοράς του συντρόφου μας , στην αρχή, μπορεί να λύσει το πρόβλημά μας προσωρινά, αλλά μακροπρόθεσμα θα φέρει μόνο μεγάλο πόνο.

Ο ρόλος του αφεντικού μπορεί να μας αρέσει, αλλά παρακάτω θα γνωρίσουμε τη μοναξιά και το μίσος. Επίσης η ανταπόδοση κάποιου κακού που μας έχει κάνει ο σύντροφός μας μπορεί να μας δημιουργήσει μία ανεξέλεγκτη σχέση έχθρας, φιλονικίας και μίσους.

Όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα ή δυσαρέσκεια πρέπει να τα εκφράζουμε, με ένα έντιμο και λογικό τρόπο. Κρύβοντας τα προβλήματα, αυτά θα γίνουν χειρότερα διότι ο σύντροφός μας δεν θα ξέρει ότι υπάρχουν.

Άμα έχουμε κάποια ανάγκη για εξουσία ή αντιθέτως έχουμε την ανάγκη να μας εξουσιάζουν και να μας δίνουν διαταγές, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για τις προσωπικές μας σχέσεις.

Η απόδοση στο σύντροφό μας ικανοτήτων και ιδιοτήτων που δεν έχει θα μας προκαλέσει απογοήτευση όταν ο σύντροφός μας δεν θα μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Οι στενές σχέσεις και προπαντός ένας δεσμός δεν είναι τόσο εύκολες. Δεν φταίει πάντα ο σύντροφός μας. Και αν ακόμη φταίει μερικές φορές ας κοιτάξουμε με ειλικρίνεια τι μπορούμε να κάνουμε από τη δική μας πλευρά και να μη τα περιμένουμε όλα από τον σύντροφό μας. Υπάρχει η δυνατότητα παρακάτω να βρεθεί μία λύση στα προβλήματα της σχέσης μας και το μέλλον μας να είναι πολύ πιο ευτυχισμένο.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!