ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Lonely_by_FrozenStardust
Μερικοί από μας βλέπουν τη ζωή σαν ανιαρή, χωρίς νόημα και ακόμη σαν ηλίθια. Προσπαθούμε να τη κάνουμε ελκυστική με μία καλύτερη δουλειά και με υλικά αγαθά όπως ακίνητα αυτοκίνητα κ.λ.π. Αλλά βλέπουμε ότι η κατάσταση δεν αλλάζει και τότε απελπισμένοι οδηγούμαστε στις ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις, στην κατάχρηση φαρμάκων και άλλων ηττοπαθών και αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Αυτή η κατάσταση περιγράφεται ως υπαρξιακή νεύρωση.
Εκτός από το κύριο σύμπτωμα που είναι η απώλεια του νοήματος της ζωής στην υπαρξιακή νεύρωση μπορούμε να νιώσουμε και άλλα συμπτώματα. Αυτά μπορούν να είναι: Πτώση ηθικού όπου νιώθουμε ότι η ζωή όχι μόνο η δικιά μας αλλά όλων είναι χωρίς αξία. Η απελπισία, η απώλεια ενδιαφέροντος στην ανατροφή των παιδιών και στο επάγγελμα μας και η ανικανότητα να αγαπήσουμε, επίσης αποκαλύπτουν ότι υποφέρουμε από υπαρξιακή νεύρωση.

Η δυνατότητα να σκεφτούμε, η απώλεια της πίστης του θεού, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, τρόπου ζωής ή υγείας είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπαρξιακή νεύρωση. Επίσης η ανικανότητα να επιλέξουμε μεταξύ διαφόρων στόχων της ζωής μπορεί να συμβάλλει στην υπαρξιακή νεύρωση. Χωρίς σημαντικό στόχο στη ζωή και αξίες, ένα άτομο ερημώνεται συναισθηματικά. Οι αξίες είναι η θρεπτική ουσία της προσωπικότητας. Αν δεν υπάρχει η θρεπτική ουσία, δηλαδή οι αξίες, τότε κάποτε θα μας κυριεύσει η απογοήτευση στη ζωή και θα νιώθουμε σαν ένα καρυδότσουφλο στον άνεμο..

Το νόημα που παίρνουν οι πιο πολλοί άνθρωποι για τη ζωή τους είναι από εξωτερικές πηγές. Για παράδειγμα μερικές εξωτερικές πηγές είναι η πίστη στον θεό, ο στρατός ή μία ιδεολογία. Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτές τις πηγές αποκτούν ρόλους, λειτουργίες και στόχους που κάνουν τη ζωή τους να αποκτά νόημα. Στην σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία όμως αυτές οι πηγές έχουν αντικατασταθεί από άλλες εξωτερικές πηγές που ο μόνος τους προορισμός είναι το κέρδος. Δια μέσου της διαφήμισης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να μας επιβάλλουν ένα ορισμένο τρόπο σκέψης και ζωής. Και εμείς τους ακολουθούμε κυνηγώντας ένα ψεύτικο καταναλωτικό τρόπο ζωής, υλικές επιτυχίες και κύρος, αγνοώντας την οικογένεια και τον εσωτερικό κόσμο μας, για να ανακαλύψουμε μετά από μερικά χρόνια ότι τίποτα δεν μας γεμίζει και όλα είναι μάταια.

Η υπαρξιακή νεύρωση μπορεί να αντιμετωπισθεί με τις εξής στρατηγικές: Να μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τις βασικές αξίες, δηλαδή, την ανατροφή των παιδιών, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για το ταλέντο μας και τις ικανότητες μας, να σεβόμαστε τους γονείς μας, να βρούμε ένα χρήσιμο επάγγελμα, να είμαστε πιστοί στον σύντροφο κ.λ.π.

Μερικές φορές βλέποντας τις καταστάσεις από μία λογική σκεπτική θέση μπορεί να αμφιβάλλουμε ότι οι αξίες θα διαρκέσουν ή έχουν αντικειμενική αξία. Τότε πρέπει να ενεργούμε σαν οι αξίες πραγματικά θα λειτουργήσουν όπως θα το θέλαμε ακόμη κι αν δεν το πιστεύουμε.

Να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ζωής όσο μπορούμε. Υπάρχει μία τάση στην κοινωνία μας να απολαμβάνουμε τη ζωή μας μετά την εκπλήρωση ενός στόχου. Στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε αυτόν τον σκοπό χάνουμε ωραίες στιγμές που θα μπορούσαμε να τις ζήσουμε κάθε ημέρα.

Να παίρνουμε το νόημα της ζωής από τον ίδιον τον εαυτόν μας. Να κοιτάξουμε στο εσωτερικό μας και ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας να βάλουμε τους στόχους της ζωή μας. Το μήνυμα που προέρχεται από τον εσωτερικό μας κόσμο είναι μοναδικό και συγκεκριμένο. Κάθε άτομο τότε θα έχει διαφορετικό νόημα.

Να αρνηθούμε να αποφεύγουμε τις παραδοσιακές αξίες. Να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε πάλι στα θεμέλια της οικογένειας μας και δια μέσου της πίστης στο θεό το νόημα που μπορεί να μας κατευθύνει στη ζωή.

Να ορίσουμε τους στόχους μας εγγράφως και αν τους φανταστούμε νοερά θα μας οδηγήσουν όπως η πυξίδα οδηγεί το πλοίο.

Να δεχτούμε όπως η τροφή και το νερό είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, έτσι και οι αξίες είναι απαραίτητες για να μας δώσουν ένα νόημα στη ζωή.

Η ζωή μπορεί να έχει νόημα και να μη μας ταλαιπωρεί. Πρέπει να κοιτάξουμε στο εσωτερικό του εαυτού μας και να ζήσουμε τη ζωή όπως τη βλέπουμε. Είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας και μπορούμε να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή για ένα μέλλον που θα μας αντιπροσωπεύει.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!