ΜΑΣΚΕΣ

108845_2_800

Τι είναι μάσκα; Μάσκα είναι μία ψεύτικη όψη προσώπου, μία διαφορετική διάθεση ή αίσθημα στην επιφάνεια, η οποία μας προστατεύει από τον πόνο που έχουμε βαθιά μέσα μας. Ο πόνος μπορεί να είναι φόβος απόρριψης, φόβος ότι δεν θα αρέσουμε σε κάποιον, φόβος ανεπάρκειας, ή φόβος ότι κανένας πραγματικά δεν νοιάζεται.

Έτσι για να προστατευτούμε από τον πόνο πολλοί από μάς φορούν μάσκες μερικές φορές στη ζωή μας. Για τους ενήλικους είναι η ασπίδα προστασίας. Τα παιδιά δεν φορούν μάσκες, οι ενήλικοι φορούν, τις δημιουργούν όταν ωριμάσουν και κοινωνικοποιηθούν. Μερικές μάσκες δεν μας βοηθούν να συνδεθούμε με τους άλλους, απεναντίας μας κρατούν σε ασφαλή συναισθηματική απόσταση από τους άλλους.

Φορώντας τις μάσκες πολεμούμε τα πράγματα που θέλουμε: στενή σχέση, οικειότητα, ένα αίσθημα ασφάλειας με κάποιο άλλο άτομο. Αλλά επειδή έχουμε πληγωθεί, φοβόμαστε αυτό που επιδιώκουμε δηλαδή τη στενή σχέση και οικειότητα. Το κακό με τη μάσκα είναι ότι μας εμποδίζει περισσότερο να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, για παράδειγμα να δούμε καθαρά τον πόνο που έχουμε βαθιά στην ψυχή μας. Με το να εμποδίσουμε κάποιον να μας γνωρίσει, στην πραγματικότητα αρνούμαστε να πληγωθούμε από τον εαυτό μας.

Κουβαλάμε ένα μεγάλο βάρος συνεχώς προσπαθώντας να ενεργήσουμε με τον τρόπο που νομίζουμε ότι θα έπρεπε να ενεργήσουμε, από το να είμαστε ο εαυτός μας. Αυτή η συναισθηματική ενέργεια μας συνθλίβει. Ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια να κουβαλάμε τη μάσκα, από το να μαθαίνουμε να αναπτύσσουμε τη προσωπική μας ανάπτυξη. Ένα άτομο που φοράει τη μάσκα ζει στο δικό του κόσμο, και δεν υπάρχει κανένα άλλο άτομο που πραγματικά να γνωρίζει και να καταλαβαίνει αυτό το μοναχικό άτομο βαθιά κάτω από αυτή τη μεγάλη μάσκα. Όσο περισσότερη μοναξιά αισθανόμαστε τόσο πιο βαριά γίνεται η μάσκα . Όποιος κουβαλάει τη μάσκα και τη βγάζει με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου νοιώθει μεγάλη ανακούφιση και ελευθερία.

Υπάρχουν κατάλληλες μάσκες και ακατάλληλες. Μία κατάλληλη είναι αυτή που φοράμε στη δουλειά, με αυτή προβάλλουμε την ικανότητα και αποτελεσματικότητα. Όταν όμως πηγαίνουμε σπίτι για να είμαστε με ένα φίλο ή αγαπημένο μας πρόσωπο η ίδια μάσκα γίνεται ακατάλληλη. Μας απομακρύνει συναισθηματικά από τον σύντροφό μας, εμποδίζει καθαρές επικοινωνίες, και δεν μας επιτρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. Αυτή η μάσκα μπορεί να είναι κατάλληλη όταν χρειαζόμαστε χρόνο για τον εαυτό μας, και όχι για στενή σχέση.

Μία μάσκα που διαλέγουμε να φορέσουμε είναι κατάλληλη μάσκα, αλλά η μάσκα που μας διαλέγει είναι πιθανώς ακατάλληλη. Μας διαλέγει γιατί δεν είμαστε ελεύθεροι να εκφράσουμε τα αισθήματα που είναι βαθιά στη ψυχή μας, και έτσι με αυτόν τον τρόπο η μάσκα μας ελέγχει .Πολλές φορές δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η μάσκα μας ελέγχει.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν χωρίσει φορούν πιο πολύ αυτές τις μάσκες, αλλά θα πρέπει να τις βγάλουν διότι οι μάσκες αυτές χρησιμεύουν να σκεπάζουν τον πόνο που έχουν για το τέλος της σχέσης των.

Αν είμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να σκεφτούμε μία πιθανή ερωτική σχέση στο μέλλον, θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να φορούμε αυτές τις μάσκες ,πρέπει πρώτα να βγάλουμε με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου αυτόν τον πόνο που είναι βαθιά στην ψυχή μας, και μας αναγκάζει να φορούμε αυτές τις μάσκες. Όλοι μέσα μας έχουμε τον πραγματικό μας εαυτό , και αναπτύσσουμε την προσωπικότητα μας γύρω από αυτόν τον εαυτό μας. Η ιδεώδης επικοινωνία είναι από τον δικό μας εαυτό, στον εαυτό του άλλου, αλλά όταν η μάσκα είναι βαριά δεν μπορεί να γίνει αυτή η επικοινωνία .Αντί για την επικοινωνία από τον εαυτό μας στον άλλον εαυτό, γίνεται η επικοινωνία από τη μια μάσκα στην άλλη, διότι και το άλλο άτομο φορά μάσκα. Αν συνεχίσουμε έτσι ο εαυτός μας θα ζει συνέχεια κάτω από πίεση χωρίς να μπορεί να αναπτυχθεί.

Αν θέλετε να βγάλετε τις μάσκες πρέπει να είστε ανοιχτοί όσο το δυνατό με τους άλλους ανθρώπους .Αναπτύξτε ουσιώδεις επικοινωνίες (όχι απλώς να μιλάτε ασταμάτητα), και θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τον εαυτό σας, και να καλυτερέψουν τις σχέσεις σας. Είναι πολλοί άνθρωποι που φοβούνται να πάρουν την πρωτοβουλία για να απαλλαγούν από την μάσκα που φορούν. Αν έχετε αυτό το πρόβλημα θα σας βοηθούσε πολύ να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!