ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

670px-Help-Someone-With-Low-Self-Esteem-Step-1

Στο προηγούμενο άρθρο γράψαμε για την αγάπη και πως χειριζόμαστε την αγάπη στις σχέσεις μας. Οι σχέσεις αυτές όμως μπορούν να είναι υπό υπερένταση, αν η αυτοπεποίθηση μας δεν είναι αρκετή. Τι είναι όμως αυτοπεποίθηση ;Αυτοπεποίθηση αναφέρεται στους τρόπους που βλέπετε τον εαυτόν σας, τα βασικά σας πιστεύω για την αξία σας σαν ανθρώπινη ύπαρξη.

Η αυτοπεποίθηση αποκτιέται με τη γέννηση ενός ατόμου ή μαθαίνεται αργότερα; Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι είναι 50-50. Γεννιόμαστε με κάποιες τάσεις και μετά μαθαίνουμε πολύ από το πώς αισθανόμαστε από τους γονείς μας τα αδέλφια μας, τους δασκάλους μας, συγγενείς κλπ. Η αυτοπεποίθηση συνδέεται πολύ με την ερωτική εμπειρία, και είναι μια σημαντική πηγή θετικής ή αρνητικής ενίσχυσης. Πολλοί άνθρωποι υφίστανται σοβαρό πλήγμα στην αυτοπεποίθηση τους από ένα κακό γάμο. Το τέλος μιας ερωτικής σχέσης μπορεί να είναι καταστρεπτικό στην αυτοπεποίθηση ενός ατόμου. Η αυτοπεποίθηση εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα που μπορεί να δοκιμάσει ένα άτομο. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση ακινητοποιεί μερικούς ανθρώπους συναισθηματικά κάνοντας τους ανίκανους να λειτουργήσουν στις δουλειές τους, σαν γονείς, ή στην αλληλεπίδραση με άλλους. Όσοι έχουν καλή αυτοπεποίθηση μπορούν να προσαρμοσθούν καλύτερα σε μία κρίση της ζωής όπως στο τέλος μίας ερωτικής σχέσης.

Το τέλος μίας σχέσης συνήθως είναι επιζήμιο στην αυτοπεποίθηση, για αυτό οι πιο πολλοί άνθρωποι χρειάζονται να καλυτερέψουν τα αισθήματα για τον εαυτόν τους μετά από μια μείζονα κρίση σαν και αυτή. Πως θα γίνει αυτό; Μαγική συνταγή δεν υπάρχει και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει σε μια νύχτα .Αλλά όποιος προσπαθήσει να ακολουθήσει τις παρακάτω διαδικασίες θα εκπλαγεί ευχάριστα.

Πρώτα από όλα πρέπει να πάρετε την απόφαση να αλλάξετε .Παρόλο που μπορεί να νοιώθετε ότι το μέλλον σας είναι αβέβαιο από μία κρίση της ζωής σας, υπάρχει μια δύναμη μέσα σας που μπορεί να σας βοηθήσει και πρέπει να κοιτάξετε βαθιά στον εαυτόν σας για να βρείτε αυτήν την πηγή δύναμης η οποία θα σας βοηθήσει να γίνετε το πρόσωπο που θέλετε. Αν αποφασίσετε να καλυτερέψετε την αυτοπεποίθηση σας, σχεδόν όλα στη ζωή σας θα επηρεαστούν: η δουλειά σας, οι σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους, ο τρόπος που βλέπετε τα παιδιά σας, η επιλογή ενός συντρόφου στο μέλλον και πιο πολύ ο τρόπος που βλέπετε τον εαυτόν σας.

Άλλη διαδικασία είναι να αλλάξατε τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτόν σας. Για τους πιο πολλούς ανθρώπους είναι εύκολο να καταγράψουν αρνητικά πράγματα για τον εαυτόν τους, το δύσκολο είναι να καταγράψουν τα θετικά , Αυτή είναι η δεύτερη διαδικασία να βλέπετε σταδιακά τα θετικά σημεία τον εαυτού σας. Η τρίτη διαδικασία όσο αστεία και αν σας φαίνεται είναι να λέτε θετικά πράγματα δυνατά στον εαυτόν σας. Με αυτόν τον τρόπο κτίζετε την εμπιστοσύνη στον εαυτόν σας που δεν έχετε.

Η τέταρτη διαδικασία είναι να εξετάσετε πάλι τις σχέσεις σας με τους άλλους και να κάνετε αλλαγές που να σας βοηθήσουν να σπάσετε τους καταστρεπτικούς σχηματισμούς και να εμφανίσετε τον «νέο εαυτόν σας.» Αν θέλετε ειλικρινά να αισθάνεστε καλύτερα για τον εαυτόν σας, πρέπει να επενδύσετε σε θετικές σχέσεις, αυτές που θα σας βοηθήσουν να νοιώσετε καλά για τον εαυτόν σας.

Η πέμπτη διαδικασία είναι να ξεφορτωθείτε τις αρνητικές σκέψεις που έχετε στο μυαλό σας.

Αυτές προέρχονται από τους γονείς σας, τους δασκάλους σας και τους άλλους ενήλικους που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη ζωή σας όταν ήσασταν παιδιά .Αναλύστε αυτά τα μηνύματα από την θέση του ενήλικα να δείτε αν είναι υγιή και λογικά σε αυτή την στιγμή της ζωής σας. Τότε ξεφορτωθείτε αυτές τις σκέψεις που σας εμποδίζουν να αισθάνεστε καλύτερα.

Η έκτη διαδικασία είναι να γράψετε σημειώσεις στον εαυτόν σας και να τις βάλετε σε εξέχοντα σημεία. Στον καθρέφτη, επάνω στο ψυγείο κλπ. Θα διαπιστώσετε θεαματικά αποτελέσματα.

Η έβδομη διαδικασία είναι να είστε ανοικτοί σε θετικά σχόλια από τους άλλους. Αν έχετε χαμηλή αυτό-εκτίμηση θα ακούτε μόνο τα αρνητικά σχόλια που κάνουν οι άνθρωποι. Είναι πολύ σημαντικό να σπάσετε τους αρνητικούς σχηματισμούς που ακούτε .Όταν ακούτε θετικά σχόλια θα αισθανθείτε καλύτερα για τον εαυτόν σας.

Η όγδοη διαδικασία είναι να κάνετε μία συγκεκριμένη αλλαγή στην συμπεριφορά σας.Αρχίστε με μικρές αλλαγές. Μην προσπαθήστε να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή αμέσως, το πιο πιθανόν είναι να αποτύχετε.

Η ένατη διαδικασία είναι να δίνετε και να παίρνετε περισσότερα αγγίγματα. Υπάρχει ένας φόβος στην κοινωνία να αγγίξουμε τους άλλους ανθρώπους για να δείξουμε στοργή που πηγάζει από τις διαθέσεις μας προς το σεξ, από φόβο για απόρριψη, η από καταπάτηση προσωπικού χώρου από άλλους. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί την διαφορά μεταξύ στοργικού και σεξουαλικού αγγίγματος και πολλοί αποφεύγουν το άγγιγμα και αγκάλιασμα μαζί. Ένα ζεστό και με σημασία αγκάλιασμα από ένα φίλο θεραπεύει συναισθηματικές πληγές και μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση γρήγορα.

Αν μπορείτε να ξεπεράσετε τον φόβο σας του αγγίγματος και αγκαλιάσματος θα κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς βελτίωση της εκτίμησης που έχετε για τον εαυτόν σας.

Αν δουλέψετε επιμελώς σε αυτές τις ασκήσεις θα μπορέσετε να κάνετε μερικές αλλαγές στη ζωή σας που θα σας βοηθήσουν να νοιώσετε πολύ καλύτερα και να ατενίζετε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ωστόσο θεωρούμε πολύ σημαντικό να αποφασίσετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!