Ο ΦΟΒΟΣ

fear_3-1060x655Όλοι λίγο-πολύ έχουμε το φόβο μέσα μας. Ο φόβος μπορεί να μας συνοδεύσει από τα παιδικά μας χρόνια ως τα βαθιά γεράματά μας, να μας δηλητηριάσει τη ζωή και να μας κάνει ανίκανους να προσεγγίσουμε τους άλλους, δημιουργώντας έτσι σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους και στις δραστηριότητες της ζωής. Τι είναι ο φόβος; Ο φόβος είναι μία λογική συναισθηματική απάντηση σε μια πραγματική απειλή. Αν περπατήσουμε σε μία άγνωστη πόλη και ένας ξένος μας σταματήσει με ένα πιστόλι θα νοιώσουμε φόβο. Επομένως ο φόβος εδώ προσπαθεί να μας προστατεύσει από ένα κακό που μπορεί να μας συμβεί. Επίσης ο φόβος μπορεί να μας παρακινήσει να αποκτήσουμε μερικές ικανότητες για να επιζήσουμε στη ζωή, όπως να είμαστε πιο διπλωματικοί σε ένα διαπληκτισμό με κάποιον που είναι σε μια ανώτερη θέση από εμάς, από το να τον αντιμετωπίσουμε με εχθρότητα. Ο φόβος όμως, μπορεί να μας αποτρέψει από το να ζήσουμε τη ζωή όπως θα έπρεπε, διότι αν μας έχει μείνει κάποιος φόβος από προηγούμενες εμπειρίες, στο μέλλον θα βλέπουμε μόνο φόβο.

Υπάρχουν πολλοί φόβοι. Φοβόμαστε να μιλήσουμε μπροστά σε ένα κοινό, φοβόμαστε να βγούμε σε ένα ραντεβού, κ.λ.π. Πολλές φορές όμως επειδή φοβόμαστε την απόρριψη προτιμούμε να μην κάνουμε τίποτα. Ό φόβος της ανεπάρκειας μπορεί να μας κάνει να μην παίρνουμε πρωτοβουλίες σε μερικά πράγματα. Άμα θέλουμε να κάνουμε κάτι στη ζωή πρέπει να υπερβούμε το φόβο και να το κάνουμε. Ωστόσο ο τρόπος για να κάνουμε αυτό είναι η αγάπη. Όλα τα θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία, η ικανοποίηση, η γαλήνη και η χαρά πηγάζουν από την αγάπη. Και τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, το μίσος, το άγχος και η ενοχή από το φόβο.

Για να απαλλαγούμε από το φόβο πρέπει να επιλέξουμε την αγάπη. Διαλέγοντας την αγάπη, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε καθόλου φόβο, απλώς οι φόβοι μας θα βγουν στην επιφάνεια και έτσι θα μπορέσουμε να τους θεραπεύσουμε. Η αγάπη ανήκει στο παρόν. Ο φόβος προέρχεται από κάτι που μας έχει συμβεί στο παρελθόν και φοβόμαστε ότι θα γίνει στο μέλλον. Ο φόβος έχει πολλές όψεις, θυμό, προστασία, αυτάρκεια. Με την αγάπη μπορούμε όμως να ξεπεράσουμε το φόβο μας και να κάνουμε πράγματα, που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν.

Αν δεν αντιμετωπίσουμε το φόβο, τότε αυτό που φοβόμαστε, θα συμβεί. Ό φόβος είναι ένα νορμάλ μέρος του εαυτού μας και μπορούμε να τον κάνουμε φίλο. Μας προστατεύει από το να ρισκάρουμε όταν δεν πρέπει. Επίσης μας βοηθάει να αποφεύγουμε καταστάσεις που είναι επικίνδυνες, να εκθέτουμε τον εαυτό μας και να γίνουμε ευάλωτοι. Χωρίς φόβο δεν θα ζήσουμε πολύ, επειδή θα εκθέσουμε τον εαυτό μας σε μία κατάσταση, που θα μπορούσε να μας απειλήσει τη ζωή.

Όταν πληγωνόμαστε συναισθηματικά προσπαθούμε να αποτρέψουμε τον εαυτό μας να έχει μία στενή σχέση διότι φοβόμαστε ότι η καινούργια αυτή σχέση θα ανοίξει την παλιά πληγή μας. Αυτό όμως είναι λάθος διότι το μόνο που κατορθώνουμε είναι να απομονώσουμε τον εαυτό μας από τη ζωή και τότε τα προβλήματα της ζωής θα γίνουν ανυπέρβλητα. Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσουμε τους φόβους μας είναι να τους αισθανθούμε. Δίνοντας τη σωστή ερμηνεία στους φόβους μας μπορούμε να καταλάβουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Αντιμετωπίζοντας τους φόβους μπορούμε να έχουμε περισσότερο χρόνο και ενέργεια να αφιερώσουμε για προσωπική πρόοδο, ανάπτυξη καριέρας, να καλυτερεύσουμε τις σχέσεις μας και να γίνουμε καλύτεροι γονείς.

Αν φοβόμαστε να μιλήσουμε σε ανθρώπους σε parties ή σε άλλες συγκεντρώσεις θα πρέπει να ξέρουμε ότι και αυτοί θα αισθάνονται το ίδιο. Κάποιος που είναι φοβισμένος θα χρειάζεται να του φερθούμε με συμπόνια αντί με αδιαφορία και εχθρότητα.

Αν ζούμε με φόβο, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να φέρουμε δυστυχία στη ζωή μας. Ό,τι θα κάνουμε θα πηγάζει από το φόβο και συνεπώς θα παράγει πιο πολύ φόβο. Όταν έχουμε το φόβο μέσα μας και μας εμποδίζει να κάνουμε κάτι που θέλουμε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γίνει αυτό που φοβόμαστε ότι θα γίνει. Πηγαίνοντας κόντρα στο φόβο, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, που μας δίνονται και να βρούμε μία νέα ζωή, που αργότερα μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πολύ καλύτερα.

Και μη ξεχνάμε ότι «ο τολμών νικά».

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!