Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑΣ

fear-of-intimacy

Πολλοί από μας θέλουν και χρειάζονται την αγάπη αλλά όταν βρεθεί κάποιος που μπορεί να μας προσφέρει αυτό που ζητάμε τόσο καιρό, μας πιάνει ένας φόβος, ο φόβος της οικειότητας.

Δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να δεθεί συναισθηματικά και παρόλο που μερικές μας ανάγκες δεν εκπληρώνονται επειδή αποφεύγουμε την αγάπη, νιώθουμε πιο ασφαλείς να μην αγαπάμε. Δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε την αβεβαιότητα της στενής σχέσης και να νιώθουμε ευάλωτοι. Ο πόνος της απώλειας της αγάπης μας τρομάζει. Δεν μας αρέσει να παγιδευτούμε σε μία σχέση, να είμαστε ειλικρινείς και να έχουμε την πιθανότητα να απορριφθούμε. Τουλάχιστον αν δεν πλησιάσουμε κάποιον ψυχικά, δεν περιμένουμε τίποτα.

Αρνούμενοι την αγάπη, προστατευόμαστε από το άγχος που προκαλείται από την αγάπη . Η αγάπη και η στενή σχέση, η ανάμειξη με ανθρώπους μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πολύ ωραία, όμως έχει και τους κινδύνους. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να είμαστε αυθόρμητοι, αλλά και ευάλωτοι, να έχουμε εμπιστοσύνη, να είμαστε υπεύθυνοι, να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η αγάπη φέρνει χαρά και ζεστασιά, αλλά πάντα υπάρχει η περίπτωση της απόρριψης που μπορεί να μας πληγώσει.

Πολλοί από μας επειδή φοβόμαστε την οικειότητα κάνουμε διάφορα πράγματα όπως: να πληγώνουμε τους ανθρώπους που είναι κοντά μας, να βρίσκουμε κάτι λάθος με όποιον συναντάμε και να απορρίπτουμε τους ανθρώπους πριν μας απορρίψουν. Φοράμε μάσκες και προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι διαφορετικό από τον εαυτό μας. Σπαταλάμε την ενέργεια με τέτοιες σχέσεις που δεν υπάρχει πιθανότητα να πλησιάσουμε κοντά σε ένα άλλο άτομο ή να γίνουμε ευάλωτοι. Φτιάχνουμε ψεύτικες σχέσεις, όπου δεν θα μας ζητήσουν να έχουμε μεγάλη εγγύτητα. Παίζουμε ρόλους, αντί να είμαστε ο εαυτός μας και απομακρυνόμαστε συναισθηματικά στις σχέσεις μας. Εμποδίζουμε τη στενή σχέση αρνούμενοι να είμαστε έντιμοι και ανοιχτοί. Μας πιάνει φόβος και ένας κρύος ιδρώτας διότι βλέπουμε ότι μπορούμε να αγαπηθούμε ή να αγαπήσουμε και τότε απομακρυνόμαστε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας κάνουν να αποφεύγουμε τις στενές σχέσεις. Μερικοί από μας που έχουν μεγαλώσει σε προβληματικές καταστάσεις όπως: κάποιος από τους γονείς μας να είναι αλκοολικός ή οι γονείς μας να έχουν πάρει διαζύγιο. Αυτές οι καταστάσεις μας εμπόδισαν πώς να μάθουμε να φτιάχνουμε μία σχέση και πώς να επιδιώκουμε την εγγύτητα όταν η σχέση αρχίζει. Η εγγύτητα δεν ήταν ασφαλής και δεν επιτρεπόταν στις οικογένειές μας.

Άλλοι από μας ήρθαν σε στενή επαφή με κάποιον μία ή δύο φορές και τότε κάηκαν τόσο πολύ που αποφάσισαν ότι είναι καλύτερα και πιο ασφαλές να μην έρθουν ποτέ σε στενή επαφή με κανένα. Άλλοι πάλι από μας έχουν μάθει να φεύγουν μακριά από σχέσεις που δεν είναι καλές για μας. Όμως αποφεύγοντας τη στενή σχέση και οικειότητα, αποκτούμε μία καταστρεπτική συνήθεια, που μας εμποδίζει να επιδιώκουμε την αγάπη και την στενή επαφή που πραγματικά θέλουμε και χρειαζόμαστε. Μερικοί από μας δεν συνειδητοποιούμε ότι το βάζουμε στα πόδια και από τι το βάζουμε στα πόδια.

Η εγγύτητα μας δημιουργεί φόβο, αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Άμα χαλαρώσουμε μπορούμε να απολαύσουμε τα καλά της στενής σχέσης. Είναι φυσικό να νιώθουμε φόβο στη στενή σχέση, αλλά όταν κατορθώνουμε να ξεπεράσουμε τον φόβο θα νιώσουμε την αγάπη και την ζεστασιά μίας σχέσης. Φυσικά πρέπει να το διακινδυνεύσουμε να αγαπήσουμε, αλλά με μία προσεκτική επιλογή. Μπορούμε να βρούμε ανθρώπους που μπορούμε να εμπιστευτούμε, να ανοιχτούμε, να το διακινδυνεύσουμε να πληγωθούμε από καιρό σε καιρό και να αγαπήσουμε χωρίς να χάσουμε τον εαυτό μας.

Άμα εμποδίζουμε την εγγύτητα πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας γιατί το κάνουμε και πώς. Αν γνωρίζουμε κάποιον που θέλουμε να τον πλησιάσουμε ψυχικά θα πρέπει να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα για να βρεθούμε κοντά σε αυτό το άτομο. Δεν θα πρέπει αν χρειαζόμαστε περισσότερη οικειότητα στις σχέσεις μας να βολευόμαστε με λιγότερη.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!