ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

images (18)
Η κατάθλιψη είναι μία πάθηση που διαρκεί αρκετές εβδομάδες και επηρεάζει τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τα συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτά μπορεί να είναι:

Απώλεια της ικανότητας του χιούμορ. Ακόμη και όταν παρακολουθούν μία κωμωδία νοιώθουν πιο θλιμμένοι.

Γνωστική διαστρέβλωση. Μη λογικές σκέψεις, υπέρ-απλούστευση όπως: «Όλοι θα πεθάνουμε γιατί να ζήσουμε.», συνήθως είναι στο μυαλό των ατόμων με κατάθλιψη.

Σκέψεις αυτοκτονίας. Αυτές πρέπει να παίρνονται στα σοβαρά. Αν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας έχει κατάθλιψη και συζητά για αυτοκτονία, αυτά μπορούμε να τα λάβουμε ως «κραυγή αγωνίας για βοήθεια».Πρέπει να πάμε αυτό το άτομο σε ειδικό. Ανωμαλία στην όρεξη (ανορεξία και χάσιμο ή αύξηση βάρους) και έλλειψη ενδιαφέροντος στο σεξ.

Απώλεια ή έλλειψη δραστηριότητας και ανωμαλίες στον ύπνο (αϋπνία, πρόωρο ξύπνημα, ή μεγάλη υπνηλία) κάθε ημέρα. Ευσυγκινησία, ευερεθιστότητα, χρόνιοι και διάσπαρτοι σωματικοί πόνοι μη ανταποκρινόμενοι σε θεραπεία, δερματικά προβλήματα, δυσκολία συγκέντρωσης μνήμης ,αίσθηση ανικανότητας, απόγνωση.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που προκαλούν κατάθλιψη. Αυτοί είναι:

Χαμηλό επίπεδο νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο το οποίο έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με την κατάθλιψη.

Καταπιεσμένος θυμός: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη τείνουν να είναι συμβατικοί, κοινωνικοί και παραδοσιακοί στην προσωπική ζωή τους και στο γάμο τους. Εκπαιδεύονται να είναι ευγενείς, και «καλοί».Συνεπώς δεν μπορούν να εκφράσουν νορμάλ εχθρικά αισθήματα στην αντιμετώπιση της ζωής με πολλές απογοητεύσεις.

Δευτερεύοντα οφέλη. Μολονότι τα δευτερεύοντα οφέλη δεν είναι οι κύριες αιτίες της αρρώστιας μπορούν να τη χειροτερέψουν. Ένα παράδειγμα είναι η αποφυγή ευθύνης. Ένα άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη μπορεί γρήγορα να καλομάθει αν ο σύντροφός του κάνει τις δουλειές που πρέπει να κάνει το άτομο με κατάθλιψη.

Απώλεια. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου λόγω θανάτου, ή χωρισμού από διαζύγιο, η απώλεια εργασίας ή θέσης στην κοινότητα, η απώλεια κάποιου στόχου ή προαγωγής, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Μαθημένη ανικανότητα. Εδώ το άτομο νοιώθει ότι θα αποτύχει σε μία κατάσταση επειδή απότυχε σε μία παρόμοια κατάσταση. Υπογλυκαιμία. Υπογλυκαιμία σημαίνει χαμηλό επίπεδο ζάχαρης στο αίμα. Αν η υπογλυκαιμία είναι χρόνια μπορεί να δημιουργήσει κατάθλιψη. Καταναλώνοντας προϊόντα μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη δεν ανεβάζει το επίπεδο ζάχαρης στο αίμα. Ανεβαίνει το επίπεδο ζάχαρης προσωρινά, αλλά μετά πέφτει ακόμη χαμηλότερα.

Άμα έχουμε κατάθλιψη μπορούμε να βοηθούμε με τις εξής στρατηγικές:

Να ενεργήσουμε πιο υπεύθυνα για την κατάθλιψη: Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί ή να χειροτερέψει, από τις διαθέσεις ή τις σκέψεις μας. Για αυτό πρέπει να ρωτάμε τον εαυτόν μας «Κάνω τη κατάσταση χειρότερα; Τι μπορώ να κάνω καλύτερα;»

Να εξετάσουμε τις ιδέες μας για γνωστικές διαστρεβλώσεις: Ένα παράδειγμα είναι ή πολωμένη σκέψη. Χάνουμε την δουλειά μας και σκεφτόμαστε ότι είμαστε ένα «μηδενικό». Αγνοούμε ότι έχουμε επιτυχίες σε άλλους τομείς.

Να υιοθετήσουμε τη διάθεση ότι η αισιοδοξία μπορεί να μαθευτεί. Αυτή θα είναι μία συνεχής διαδικασία σε όλη μας την ζωή. Όπως μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά έτσι μπορούμε να σκεφτόμαστε και θετικά.

Να μην πνίγουμε τον θυμό μας όταν δεν πρέπει: Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυμώνουμε με το παραμικρό. Ο σωστός τρόπος είναι να μην είμαστε παθητικοί ή επιθετικοί αλλά διεκδικητικοί.

Να μην ικανοποιούμεθα με τα δευτερεύοντα οφέλη που προέρχονται όταν εμείς έχουμε κατάθλιψη. Να αποφεύγουμε να αφήνουμε τους άλλους να κάνουν τις δουλειές που πρέπει να κάνουμε επειδή έχουμε κατάθλιψη.

Να κάνουμε γυμναστική. Περίπου 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα βοηθάει στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και συγκεκριμένα ενισχύει μερικές ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες. Αυτές μοιάζουν σαν τις μορφίνες ,τείνουν να βελτιώνουν την διάθεσή μας και ενεργούν σαν φράγμα στην κατάθλιψη.

Να αποφεύγουμε την κατανάλωση προϊόντων που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης, όπως οι καραμέλες, αναψυκτικά, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδα κτλ. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ή να χειροτερέψουν μία τάση προς την υπογλυκαιμία η οποία συνδέεται με την κατάθλιψη.

Να κάνουμε μία λίστα από φράσεις που απεικονίζουν την ζωή με θετικούς τρόπους . Να απομνημονεύσουμε αυτές που ταιριάζουν για την περίπτωσή μας και να τις σκεφτόμαστε διαρκώς όταν ανακαλύπτουμε το πρώτος ίχνος κατάθλιψης.

Αν βρούμε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη μπορούμε να πάμε σε ένα ειδικό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!