ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

article-2156928-015967D4000004B0-469_306x453

Όπως έχω γράψει και σε παλαιότερο άρθρο το άγχος μπορεί να προκαλέσει αρκετά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η κρίση πανικού. Η κρίση πανικού είναι μία κατάσταση που προκαλεί μεγάλο φόβο στο άτομο που του συμβαίνει. Έρχεται ξαφνικά για μερικά λεπτά και μετά υποχωρεί. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μπορούν να συμβούν: Δυσκολία στην αναπνοή ή λαχάνιασμα, αίσθημα δυνατών παλμών(ταχυκαρδία), ζαλάδα, αστάθεια ή λιποθυμία, τρέμουλο, αίσθημα πνιγμού, ιδρωμένες παλάμες και υπερβολική εφίδρωση, ναυτία ή στομαχικές διαταραχές, αίσθημα αποπροσωποποίησης, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και πόδια, σφίξιμο, πίεση ή πόνος στα στήθια, φόβο ότι το άτομο με την κρίση του πανικού θα τρελαθεί, φόβο ότι θα πεθάνει, ρίγη ή ξαφνικά αισθήματα ζέστης.

Τουλάχιστον τέσσερα από αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται στην πλήρη ανεπτυγμένη κρίση και δύο ή τρία στην περιορισμένη κρίση πανικού. Τα συμπτώματα μπορούν να διαγνωσθούν σαν κρίση πανικού αν: (1)ένα άτομο είχε δύο ή περισσότερες προσβολές πανικού και (2) τουλάχιστον αν μετά από μία από αυτές τις προσβολές, έχει υπάρξει ανησυχία για περίπου ένα μήνα ή περισσότερο αν υπάρξει άλλη προσβολή, ή ανησυχία για πιθανόν επιπλοκές επικείμενης κρίσης πανικού.

Μερικές φορές κάποιες παθήσεις, όπως υπογλυκαιμία, υπέρ-θυρεοειδισμός, αρρυθμίες ή κάποια πάθηση στα καρδιακά αιμοφόρα αγγεία, ασυνήθιστοι τύποι επιληψίας, αναιμία, υπερβολική χρήση φαρμάκων(π.χ για το άσθμα),υπερβολική χρήση ή στέρηση από καφεΐνη ή ναρκωτικά, μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα όπως η κρίση πανικού, για αυτό πρέπει να εξεταστούμε από ένα γιατρό για να δούμε αν έχουμε μία σωματική πάθηση που να έχει τα ίδια συμπτώματα με την κρίση πανικού. Τις πιο πολλές φορές το άτομο που έχει τέτοια συμπτώματα, τυχαίνει να του συμβαίνουν και οι δύο περιπτώσεις, δηλαδή να έχει κρίση πανικού και μία άλλη πάθηση.

Συνήθως το άτομο που έχει κρίσεις πανικού έχει ρηχή, γρήγορη αναπνοή, λαχάνιασμα, αναστεναγμό, χασμουρητό, δύσπνοια. Αυτό λέγεται υπεραερισμός και προκαλείται από την εκπνοή μεγαλύτερης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα από εισπνοή οξυγόνου. Με απλά λόγια όσο βαριά αναπνέουμε τόσο λιγότερο είναι το οξυγόνο που μεταφέρουμε στον εγκέφαλο, προκαλώντας έτσι κρίση πανικού.

Ο πανικός συμβαίνει αυθόρμητα και χωρίς να το περιμένουμε.Όποιος έχει κρίση πανικού ξέρει ότι είναι μία κατάσταση, που μας προκαλεί μεγάλη δυσφορία. Η πρώτη κρίση μπορεί να έχει τραυματική απήχηση αφήνοντας μας τρομοκρατημένους και αβοήθητους, περιμένοντας πιθανόν για την επόμενη κρίση πανικού. Δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις ο πανικός ξαναγυρίζει και συμβαίνει επανειλημμένως. Μία κρίση πανικού μπορεί να μας τρομάζει αλλά δεν είναι επικίνδυνη. Η συρροή της αδρεναλίνης και η ροή του αίματος στις μύες αυξάνει την επαγρύπνηση και τη σωματική δύναμη. Η ενέργεια μας τίθεται σε κίνηση και κινούμεθα προς αποφυγή των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα πανικού προκαλούν φόβο και άγχος . Η πλειοψηφία των ατόμων που υποφέρουν από πανικό όταν έχουν υποστεί μία προσβολή πανικού αποφεύγουν καταστάσεις στις οποίες φοβούνται ότι θα έχουν και άλλη προσβολή πανικού, αλλά με αυτό τον τρόπο το μόνο που κατορθώνουν είναι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να γίνει τρόπος ζωής.

Συνήθως όταν οι άνθρωποι έχουν αυτά τα συμπτώματα κάνουν καταστροφικές σκέψεις όπως ότι: θα τρελαθούν, θα χάσουν τον έλεγχο αυτοκυριαρχίας, θα λιποθυμήσουν, θα καταρρεύσουν, θα πάθουν καρδιακή προσβολή, θα πάθουν εγκεφαλικό, θα τυφλωθούν κ.λ.π. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι από τα προηγούμενα είναι ελάχιστη. Ο φόβος και η άγνοια όμως κάνει το άτομο που έχει υποστεί την προσβολή να φαντασθεί το χειρότερο και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Τα πιο πολλά άτομα συνδέουν τις προσβολές με μία τοποθεσία που έχουν επισκεφθεί. Όταν κάποιο άτομο έχει υποστεί την προσβολή σε ένα πολυκατάστημα, θα αρχίσει να αποφεύγει να πηγαίνει για ψώνια για να αποφύγει την κρίση πανικού. Αυτό λέγεται αγοραφοβία. Όσοι έχουν αγοραφοβία αποφεύγουν τις καταστάσεις που μπορούν να τους δημιουργήσουν πανικό όπως: η οδήγηση αυτοκινήτου σε μποτιλιάρισμα, πέρασμα με το αυτοκίνητο από γέφυρες ή τούνελ, ψώνια σε σούπερ μάρκετ, είσοδο σε πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς. έξοδο για φαγητό, πάρτι, κινηματόγραφο ή θέατρο. παραμονή στο σπίτι χωρίς την παρέα του άλλου ατόμου. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αγοραφοβία από τους άνδρες που έχουν κρίση πανικού. Συνήθως οι άνδρες προσπαθούν να πολεμήσουν το άγχος με αλκοόλ ενώ οι γυναίκες προσπαθούν να αποφύγουν τις καταστάσεις που δημιουργούν άγχος.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν σιωπηλά και κρατούν μυστικό αυτό που τους συμβαίνει διότι νιώθουν ντροπή να το πουν σε κάποιον άλλο. Το μόνο που καταφέρνουν όμως είναι να παρατείνουν το βάσανο που περνούν. Η κρίση πανικού θεραπεύεται και δεν είναι τόσο φοβερή όσο δείχνουν τα συμπτώματα της.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!