ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΕΙΑΣ

images (19)
Η κρίση της μέσης ηλικίας συμβαίνει περίπου μεταξύ των ηλικιών ηλικίας 35-60. Σε αυτές τις ηλικίες σύμφωνα με μερικούς, μερικά άτομα αρχίζουν να νιώθουν και να συμπεριφέρονται διαφορετικά και παράξενα.

Ο άνδρας μερικές φορές δεν έχει τόση καλή απόδοση στο σεξ όσο στο παρελθόν, λόγω μείωσης της τεστοστερόνης ή άγχους. Νιώθει να πνίγεται από τις ευθύνες της δουλειάς και της οικογένειας. Είναι πολύ πιθανόν να θέλει σπορ αυτοκίνητο, μηχανή ή ταχύπλοο, γενικά κάτι που να τον κάνει να φαίνεται νεώτερος. Σκέφτεται την πρώτη του αγάπη και αναρωτιέται αν η ζωή μπορούσε να ήταν διαφορετική. Φοβάται το θάνατο. Ίσως κάποιος από τους γονείς του ή φίλους του έχει πεθάνει και τον κάνει να ανησυχεί αν θα έρθει και η δική του σειρά. Ασχολείται με την εμφάνιση του. Μπορεί να βάφει τα μαλλιά του, να κάνει δίαιτα, να αγοράζει ρούχα, να θέλει να φαίνεται νεώτερος κ.λ.π. Νιώθει ότι η ζωή δεν έχει κανένα σκοπό ή δεν κάνει κάτι που αξίζει και νιώθει ότι από αυτά που κάνει, τίποτα δεν μπορεί να τον κάνει υπερήφανο. Μπορεί να κάνει ένα δεσμό με ένα πολύ πιο νεώτερο άτομο του αντιθέτου φύλου. Δεν είναι ικανοποιημένος με τη δουλειά του. Αν δουλεύει σε κάποιο οργανισμό ή μεγάλη εταιρία μπορεί να φοβάται ότι κάποιος νεώτερος θα του πάρει τη θέση. Επίσης μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δουλειά του. Για παράδειγμα ένας δικηγόρος να θέλει να γίνει πωλητής.

Η γυναίκα παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα με μερικές διαφορές: Ενώ τα προβλήματα του άνδρα πηγάζουν κυρίως από την ταύτισή του με τη δουλειά του, στη γυναίκα προέρχονται από ενδοσκόπηση του εαυτού της. Αν η γυναίκα έχει δείξει την περισσότερη προσοχή της στην καριέρα της, σε αυτή την ηλικία θα αρχίσει να αναρωτιέται αν θα πρέπει να παντρευτεί ή να κάνει παιδιά. Αν έχει αφοσιωθεί στην οικογένειά της το πιο πιθανό είναι ότι θα κοιτάξει να εξερευνήσει καινούργιους ορίζοντες.

Η μεγάλη έμφαση που δίνει η κοινωνία μας στη νέα ηλικία, ο μη σεβασμός για άτομα της μέσης ηλικίας (εν αντιθέσει με κάποιες δεκαετίες πριν), η απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι όταν μεγαλώνουν, η ταύτισή των ανδρών με τη δουλειά, η διάλυση ενός γάμου, η εμμηνόπαυση για τη γυναίκα και η συνειδητοποίηση όταν φτάνουμε προς τη μέση ηλικία ότι πλησιάζουμε προς μία μεγαλύτερη ηλικία και αναπόφευκτα προς το θάνατο, μπορεί να είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν την κρίση μέσης ηλικίας.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με το να δεχτούμε και να μοιραστούμε τα αισθήματα που νιώθουμε. Όταν μοιραζόμαστε τα αισθήματά μας μπορούμε να ανακουφίσουμε τις ανησυχίες μας και τους φόβους μας.

Πρέπει να αποφασίσουμε τι πιστεύουμε και να προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε ακόμη και όταν η πρόοδός μας φαίνεται ασήμαντη.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε πάλι το /τη σύντροφο μας σαν φίλο ή εραστή, να βάλουμε καινούργιους σκοπούς που είναι ρεαλιστικοί και συναρπαστικοί, να προσπαθήσουμε καινούργια πράγματα όπως χόμπι κ.λ.π., να ξοδέψουμε συγκεκριμένο χρόνο με τα παιδιά μας, να καλυτερέψουμε τη διατροφή μας, να σταματήσουμε να καπνίζουμε και να έχουμε το σώμα μας σε καλή κατάσταση.

Στην περίοδο της μέσης ηλικίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε μία κρίση που θα είναι καταστροφική για τη ζωή μας. Μπορεί να είναι μια περίοδος όπου μπορεί να γίνει η ωρίμανσή μας σαν προσωπικότητες, αν δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Αυτή η ωρίμανση μπορεί να γίνει αν κοιτάξουμε βαθιά στο εσωτερικό της ψυχής μας και αλλάξουμε μερικά πράγματα. Ωστόσο είναι μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται υπομονή, επιμονή και θάρρος αλλά όταν το καταφέρουμε, η ζωή θα έχει διαφορετική σημασία για μας.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!