ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

paidikoiErotes

Ένα πρόσφατο δράμα που έγινε στην Ελλάδα καθρεφτίζει απόλυτα την νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στον συνάνθρωπό του. Η ευαισθησία έχει χαθεί και η αναίδεια και η απάθεια κυριαρχούν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας . Βέβαια ο κάθε πολίτης τις περισσότερες φορές περνάει δύσκολες στιγμές στην καθημερινότητα . Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, ανεργία και γενικά η κρίση του δημιουργεί ανασφάλεια με αποτέλεσμα να ενεργεί με κάποια επιθετικότητα . Αλλά το πρόβλημα της κοινωνίας δεν είναι τωρινό, πηγάζει από τον τρόπο που έχουμε μάθει να βλέπουμε τους συνανθρώπους μας και ήταν διάχυτο πολλά χρόνια πριν την κρίση..

Στην σύγχρονη κοινωνία μας έχουμε μάθει να είμαστε παθητικοί και να έχουμε θεοποιήσει το χρήμα. Μέχρι την κρίση όλοι τρέχαμε να πάρουμε ένα ωραίο αυτοκίνητο ένα καινούργιο προϊόν και ότι άλλο αγόραζαν οι φίλοι μας να είμαστε in. Και άμα δεν μπορούσαμε να το πάρουμε βάζαμε κάτω τα μούτρα και δεν βλέπαμε τι μας γινόταν. Οι περισσότεροι από μας μαθαίνουν να εκτιμούν την αξία μας και την αξία των άλλων με τι έχουν και τι δεν έχουν. Η προσωπικότητα δεν εκτιμάται καθόλου για αυτό οι διαπροσωπικές σχέσεις πάνε από το κακό στο χειρότερο. Από τα παντρεμένα ζευγάρια το ποσοστό των διαζυγίων έχει φτάσει στο 39.%.
Τα περισσότερα ζευγάρια όταν παντρεύονται περιμένουν από το άλλο άτομο να εκπληρώσει τις δικές του ανάγκες με το ελάχιστον αντίτιμο. Προπαντός οι γυναίκες επειδή στην Ελλάδα έχει υπάρξει μεγάλη αλλαγή από την εκτεταμένη οικογένεια, όπου είχαν την συναισθηματική υποστήριξη από όλο τους το σόι στην πυρηνική οικογένεια, όπου όλα τα βάρη μετατοπίζονται στον σύζυγο.
Συνήθως στις σχέσεις μας βλέπουμε τους άλλους σαν μία προέκταση των αναγκών μας και πολλές φορές μπορεί να μην κάνουμε τίποτα θετικό, περιμένοντας τον άλλο πώς να μας εκπληρώσει τις ανάγκες μας ακόμη και στις καθημερινές μας σχέσεις που δεν έχει να κάνει με τόσο οικεία πρόσωπα, όπως οι γείτονες κ.λ.π. Περνούμε μπροστά από τον γείτονα χωρίς να του πούμε καλημέρα και από την άκρη των ματιών μας τον κοιτάμε λες και μας έχει σκοτώσει τον πατέρα.
Έχουμε απομονωθεί από το σύνολο. Οι σχέσεις μας είναι μόνο τυπικές . Πίνουμε ένα καφέ με κάποιους για να επιβάλλουμε αυτό που νομίζουμε εμείς ότι είναι σωστό χωρίς να επιχειρήσουμε κάποια επικοινωνία. Μαθαίνουμε να είμαστε αναιδείς. Τα καθημερινά προβλήματα της ζωής σε μερικούς από μας, έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητά μας και μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή με απαισιοδοξία. Ζούμε κάθε μέρα με το άγχος, με αγανάκτηση, απαισιοδοξία και μίσος μερικές φορές και προσπαθούμε να συνεχίσουμε την καθημερινή ζωή με τον τρόπο που ξέρουμε. Όμως αυτός ο τρόπος δεν είναι και ο καλύτερος. Το μόνο που κάνει, είναι να κάνει τη ζωή πιο δύσκολη. Φωνάζουμε και αγανακτούμε και πολλές φορές βγάζουμε τα απωθημένα σε μερικούς που δεν φταίνε για να ανακαλύψουμε αργότερα ότι γίναμε χειρότερα.

Όλα αυτά είναι αρνητικά συναισθήματα και όταν ζούμε καθημερινά έτσι φορτίζουμε το σώμα μας. Το αρνητικά αισθήματα είναι σαν ένα οξύ που μας φθείρει το σώμα κάθε μέρα. Αρχίζει να μας πιάνει άγχος, το στομάχι και άλλα ψυχοσωματικά προβλήματα. Και σαν μην έφτανε και αυτό έχουμε και την κρίση που έχει προσθέσει κι άλλο άγχος απογοήτευση και απελπισία. Ο βομβαρδισμός που γίνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκαλεί τόσο άγχος που είναι αρκετό να σκοτώσει ένα ελέφαντα. Εμείς όμως τι κάνουμε; Αφηνόμαστε στο έλεος του θεού και περιμένουμε το χειρότερο;

Τι ωραία θα ήταν να σταματούσαμε αυτό! Και πως θα μπορούσαμε να το κάνουμε; Υπάρχει τρόπος ν’ αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και αυτός ο τρόπος είναι να μάθουμε ν’ αγαπούμε και μάλιστα πρώτα να αρχίσουμε από τον εαυτό μας
Όπως το μίσος διδάχτηκε από τον Χίτλερ, έτσι μπορεί να διδαχθεί και η αγάπη. Είναι μία δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωή μας. Αν δεν έχουμε πάρει αγάπη από τους γονείς μας, είναι ακόμη πιο σημαντικό να μάθουμε τρόπους για να αποκτήσουμε αυτό το πολύτιμο εφόδιο για τη ζωή μας. Η αγάπη είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης. Νιώθουμε να είμαστε κάποιοι, να έχουμε κάποια αξία.

Και πως το κάνουμε αυτό ; Αρχίζουμε πρώτα από τον- εαυτό μας με το χαμόγελο. Το χαμόγελο δεν μας δημιουργεί μόνο θετικά αισθήματα αλλά μας χαλαρώνει τους μύες στο πρόσωπό μας και σηματοδοτεί έλεγχο του σώματος μας. Επίσης μας κάνει να αισθανόμαστε και σωματικά ωραία για τον εαυτό μας. Όταν χαμογελούμε, ο εγκέφαλος παράγει μία ουσία που λέγεται ενδορφίνη και μας κάνει να νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, όταν χαμογελούμε εκπέμπουμε μια ενέργεια που ελκύει τα άλλα άτομα και τα κάνει να θέλουν μας πλησιάσουν. Επομένως εξαρτάται από μας, αν μας αρέσουν αυτά τα άτομα και αν είμαστε διατεθειμένοι να τα προσεγγίσουμε και να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Αν αποφασίζουμε να κάνουμε κάποιες καινούργιες φιλίες και να θέλουμε να τις κάνουμε σε καινούργιες βάσεις από τις παλιές, δηλαδή αμοιβαίας κατανόησης και μη επικράτησης ενός χαρακτήρα που θέλει να επιβάλει τη δικιά του γνώμη μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω διαδικασίες.
1. Δεν πρέπει να προσβάλλουμε τον άλλο και να λέμε πόσα πράγματα εμείς ξέρουμε και πόσο καλοί είμαστε.
2. Όσο μπορούμε, να γελάμε και να λέμε αστεία. Δεν λέω να λέμε αστεία όλη την ώρα, αλλά μερικό χιούμορ κάνει την ατμόσφαιρα πιο ωραία. Οι άνθρωποι γύρω σε βλέπουν πιο φιλικό.
3. Χρησιμοποιήστε τα ονόματα των ανθρώπων που μιλάτε μαζί τους. Δείχνει πιο πολλή ζεστασιά.
4. Όταν μιλάτε με κάποια καινούργια γνωριμία προσπαθήστε να την κοιτάτε στα μάτια.
5. Μη μιλάτε σε κάποιον έχοντας γυρίσει την πλάτη σας ή να είστε ασχολημένοι με το κινητό σας. Το άλλο άτομο θα νομίσει ότι θέλετε να το ξεφορτωθείτε.
6. Κάνετε κομπλιμέντα. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε, « ά τι ωραία μπλούζα που φοράτε! Τι ωραία που είσαι σήμερα!» κ.λ.π.

7. Προσπαθήστε να ξεπεράσετε τις ανασφάλειές σας. Δηλαδή μπορεί να φοβάστε να μιλήσετε μήπως σας κρίνουν αρνητικά. Έτσι όμως μπορείτε να δώσετε την εντύπωση ότι είστε ένα υπεροπτικό άτομο. Αν είναι έτσι πρέπει να ασχοληθείτε με αυτές τις ελλείψεις και να καταφέρετε να μιλάτε χωρίς φόβο. Για παράδειγμα μπορείτε να κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και να σκεφτείτε θετικές σκέψεις για την εμφάνισή του. Αν σας αρέσει ο εαυτός σας, θα ανακαλύψετε γρήγορα ότι αρέσει καις στους άλλους.

8. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς , υπομονετικοί, να σέβεστε
τον συνομιλητή σας και να δέχεστε τους άλλους όπως είναι. Άμα δεν σας αρέσουν οι ιδέες τους μην προσπαθείτε να τις αλλάξετε.

9. Όταν ομιλεί ο συνομιλητής σας, μην περιμένετε να τελειώσει για να πείτε αυτά που εσείς θέλετε χωρίς να έχετε προσέξει τι έχει πει.
10. Αν κάποιο άτομο έχει κάποιο πρόβλημα και σας μιλεί για αυτό, προσπαθήστε να σκεφτείτε πως θα νοιώθατε αν είχατε εσείς αυτό το πρόβλημα.
11. Χρησιμοποιήστε ενσυναίσθηση δηλαδή να δείξετε ότι καταλαβαίνετε πως αισθάνεται το άλλο άτομο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «θα πρέπει να αισθάνεστε πολύ αναστατωμένος/η για αυτό που σας συμβαίνει!». Τέτοιες λέξεις ανακουφίζουν.

Μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε. Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά αν θέλουμε μπορούμε να σηματοδοτήσουμε ένα καινούργιο τρόπο ζωής μαθαίνοντας να χαμογελάμε πιο πολύ και υιοθετώντας τις παραπάνω προτάσεις. Και άμα το κατορθώσουμε αυτό ας πούμε ένα ευχαριστώ στο Θεό και στον εαυτό μας που το κατάφερε!

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!

Αναρτήθηκε στις 19/4/2015