ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.



O σκοπός του γνωστικού και ψυχολογικού παιχνιδιού στις θερινές κατασκηνώσεις είναι η γνώση ορισμένων πτυχών της ανθρώπινης ψυχολογίας. Το παιχνίδι έχει ψυχολογικό χαρακτήρα. Η πείρα έχει δείξει ότι το γνωστικό και ψυχολογικό παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους, να κατανοήσουν την ψυχολογική ζωής τους. Οι διοργανωτές πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία στην οργάνωση του παιχνιδιού.

1. Να δελεάσουν τα παιδιά να συμμετέχουν στο παιχνίδι. Αυτό το παιχνίδι μπορεί να τα βοηθήσει να αποκομίσουν ψυχικά οφέλη και ικανότητες που θα μπορέσουν να επικοινωνούν με επιτυχία όταν ενηλικιωθούν αργότερα στην κοινωνία. Όμως σε καμία περίπτωση δε θα αναλαμβάνουν τον άκαμπτο ρόλο του ενήλικα διοργανωτή. Επίσης πρέπει ενθαρρύνουν αυτούς που είναι από έξω από το παιχνίδι να συμμετέχουν στο παιχνίδι, να ενθαρρύνουν την ενσυναίσθηση δίνοντας μια έμφαση σε αυτούς που είναι στο επίκεντρο του παιχνιδιού.
2. Να εξηγούν λεπτομερώς τους στόχους της κάθε εργασίας, τον εσωτερικό ψυχολογικό μηχανισμό των δραστηριοτήτων που προτείνονται στους συμμετέχοντες, αναφέροντας τις πραγματικές καταστάσεις της ζωής ως παραδείγματα.
3. Να υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος της συναισθηματικής κατάστασης των ομάδων. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να υπάρχουν στόχοι δημιουργίας μια συναισθηματικής διάθεσης στο ακροατήριο, που να προηγείται των δυναμικών εκδηλώσεων προκειμένου να αποφευχθεί η αναβλητικότητα. Να διατηρείται, ανάλογα με την περίπτωση, το επίπεδο του προσωπικό ανταγωνισμού και της ομάδας.

4. Να οργανώνουν, μετά από κάθε άσκηση, κοινή ανάλυση από ότι έχουν δει με όλα τα παιδιά που παίζουν στο παιχνίδι και να προσπαθούν να βελτιώσουν την συμπεριφορά των παιδιών σε τέτοιες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν αργότερα στη ζωή.
5. Αν είναι δυνατόν, να κάνουν διορθωτικές εργασίες : Να εργαστούν για να μειώσουν το άγχος στα παιδιά, μαθαίνοντάς τους πως να χαλαρώσουν τούς μύες,
ώστε να ξεπεράσουν την ντροπαλότητα (αν είναι ντροπαλά), να επικεντρωθούν στο προσκήνιο, κλπ.
6. Όταν εργάζονται με φοβισμένα αγόρια, να θυμηθούν τους λόγους για την ντροπαλότητα:
Μπορεί να έχουν αρνητική εμπειρία επικοινωνία με τους ανθρώπους σε ορισμένες περιπτώσεις, είτε από δικιά τους εμπειρία ή βλέποντας άλλον να έχει πολύ κακιά εμπειρία.
Να υπάρχει έλλειψη «σωστών» επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Μια αίσθηση ανεπάρκειας του παιδιού για τη δική του συμπεριφορά και, ως εκ τούτου, μία συνεχή ανησυχία σχετικά με τις ενέργειές τους.
Συνήθεια ταπείνωσης λόγω «ανεπάρκειας» (είμαι ντροπαλός, είμαι αξιολύπητος, είμαι ανίκανος, δεν μπορώ να το κάνω αυτό χωρίς τη μητέρα μου.)Σύμφωνα με την ψυχολογία της συμπεριφοράς, η ντροπαλότητα μπορεί να σχηματιστεί στο παιδί ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του να καταλάβει μια αξιοπρεπή θέση σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν ενήλικες.
Στο τέλος του παιχνιδιού, πρέπει να εξασφαλίσουν την εκτίμηση που οι συμμετέχοντες έχουν αποκτήσει για τον εαυτό τους, καθώς και μια σειρά από εργασίες που χρησιμοποιήθηκαν για να λάβουν πληροφορίες σε καταστάσεις της καθημερινής επικοινωνίας στο σχολείο, στο σπίτι, κλπ.
7. Να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στους συμμετέχοντες να λάβουν διαφορετικό ρόλο προκειμένου να αποκαλύψουν κάποια δικιά τους πλευρά. Η κατάσταση στο παιχνίδι δίνει περισσότερες ευκαιρίες διότι το παιδί νιώθει πιο ασφαλές.

Ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να έχει ο εκπαιδευτής για να διεξάγει ψυχολογικά παιχνίδια με τα παιδιά;
Η επικοινωνία με τα παιδιά πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό για τους συμμετέχοντες, στην ευαισθησία για τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων και στην ψυχική ζεστασιά.
Ο ενήλικας πρέπει να βεβαιώσει στα παιδιά το ενδιαφέρον του στις απαντήσεις τους, να τα παρακινήσει να ανοίγονται ψυχολογικά. να τα ενθαρρύνει να μιλούν ειλικρινά και να επεξεργαστούν τις δικές τους εμπειρίες και προβλήματα.
Ο ενήλικας πρέπει να έχει μια λεπτότητα όσον αφορά τις σχέσεις με τα παιδιά και την ικανότητα για να τους βοηθήσει.
Στο τέλος του παιχνιδιού, ο εκπαιδευτικός πρέπει να ενθαρρύνει τα παιδιά να σχολιάσουν και να συζητήσουν τις δικές τους εντυπώσεις από το παιχνίδι.
Ο ενήλικας πρέπει σαφώς να θεωρήσει τους στόχους και την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Πως μπορεί να βοηθήσει η διεξαγωγή τωνψυχολογικών παιχνιδιών τα παιδιά;

Μπορεί να τα βοηθήσει με το να:
Αισθανθούν τη μοναδικότητά τους με τους άλλους.
Βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους.
Σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους.
Μάθουν να αναλύουν καταστάσεις της ζωής.
Μάθουν να παίρνουν ατομικές και ομαδικές αποφάσεις.
Διδάσκουν στα παιδιά να έχουν ενσυναίσθηση με τους άλλους.
Αναπτύξουν δεκτικότητα.
Διδάσκουν στα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους και να μην είναι κομπλεξικά.
Αναπτύξουν μια αίσθηση του χιούμορ, κλπ.
Οι εργασίες αυτές μπορούν να φαίνεται πολύπλοκες, αλλά αν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να είναι ανεκτικά, να έχουν αγάπη, να είναι ανοικτά, να έχουν αυτοπεποίθηση,
πρέπει να τους πούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μάθουν να ζουν σε αρμονία με τον εαυτό τους και τους άλλους.

Πώς μπορούν να οργανωθούν ψυχολογικά παιχνίδια;
Στην αρχή γίνεται αισθητό κάποιο άγχος και αβεβαιότητα. Τα παιδιά δεν είναι ακόμη εξοικειωμένα το ένα με το άλλο, νιώθουν κομπλεξικά εξαιτίας της δικιά τους ντροπαλότητας και ανησυχούν ότι δε θα βρουν φίλους σαν κι αυτά. Ως εκ τούτου, το καθένα προσβλέπει στον ενήλικα, να τα υποστηρίξει και να τα βοηθήσει.
Στο αρχικό στάδιο, η παιδαγωγική δράση πρέπει να είναι σαφής, κατανοητή και αναμφίβολη. Φυσικά, όλα ξεκινούν με τη γνωριμία. Θα ήταν σκόπιμο οι ομαδάρχες να πουν στα παιδιά για τον εαυτό τους, την επαγγελματική εμπειρία τους και τα σχέδια που έχουν για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παραμονής των στην κατασκήνωση. Αυτό θα βοηθήσει τα μέλη της ομάδας να έχουν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Στη συνέχεια, να αφήσουν τα παιδιά να μιλήσουν για τους εαυτούς τους, τα χόμπι τους, τις δυνατότητές τους και τις αδυναμίες τους. Όταν γίνει εξοικείωση με τα μέλη της ομάδας, το κάθε παιδί επιδιώκει να γίνει αποδεκτό, όπως είναι, με όλα τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες. Επιπλέον, όταν εξοικειώνεται το παιδί ανακαλύπτει σε τι μοιάζει με τα άλλα και σε τι είναι διαφορετικό, με ποια βρίσκονται κοντά οι αξίες του και με ποια όχι. Οι ομαδάρχες πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ψυχολογικό παιχνίδι για να βοηθήσουν τα παιδιά να πλησιάσουν το ένα κοντά στο άλλο και να αισθανθούν σαν μέλη της ομαδας των παιδιών (αν και προσωρινά).
Αυτό είναι ένα παιχνίδι επιλογής που επιτρέπει στα παιδιά που συμμετέχουν να αποκτήσουν πλούσιες και ποικίλες πληροφορίες σχετικά με το κάθε άλλο.
Οι θερινές κατασκηνώσεις προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά να ξεκουραστούν από το σχολείο και να γεμίσουν τις «μπαταρίες» τους για τον χειμώνα, αλλά όχι μόνο. Τα παιχνίδια που παίζουν, μπορούν να τα βοηθήσουν γνωστικά και ψυχολογικά να αποκτήσουν ικανότητες και ιδιότητες που θα τα βοηθήσουν αργότερα να ανταπεξέλθουν στην κοινωνία.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!