ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ ΘΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ.


Ένα από τα επαγγέλματα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις κατασκηνώσεις είναι το επάγγελμα του ψυχολόγου. Ο ψυχολόγος στην Ελλάδα στις κατασκηνώσεις όπως και σε άλλους οργανισμούς στην Ελλάδα μπλοκάρεται από την γραφειοκρατία και την αναξιοκρατία και δε μπορεί να κάνει τη δουλειά που υποτίθεται να κάνει. Ο ψυχολόγος θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδαγωγικό προσωπικό να κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Η δουλειά του ψυχολόγου στις κατασκηνώσεις σχετίζεται με: την εξομάλυνση των φιλονικιών των παιδιών, τα παιχνίδια που βοηθούν στην συνοχής της ομάδας των παιδιών, την προσαρμογή των παιδιών σε άγνωστες καταστάσεις και ομάδες και τη διόρθωση συναισθηματικών καταστάσεων στη διαδικασία της προσαρμογής και κοινωνικοποίησης. Η διάρκεια των έργων του ψυχολόγου στις κατασκηνώσεις περιορίζεται σε 2 μήνες περίπου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ψυχολόγος εστιάζεται στα εξής: στην πραγματοποίηση προγραμμάτων προσαρμογής, εξατομίκευσης, ενσωμάτωσης, προετοιμασίας αποχωρισμού των παιδιών από τις κατασκηνώσεις. Επίσης αντιμετωπίζονται προβλήματα επικοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις κατασκηνώσεις , προκύπτουν κάποιες καταστάσεις με μερικά παιδιά και αυτά πρέπει να συμβουλεύονται ξεχωριστά. Οι συμβουλές πρέπει να κυμαίνονται από: φαρμακοθεραπείες, εσωτερικές συγκρούσεις, προβλήματα με την αυτοεκτίμηση σε παιδιά που έχουν προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις και επηρεάζουν τον τρόπο που καταλαβαίνουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο και την ψυχικής υγεία. Με περιορισμένο χρόνο, είναι αδύνατον να έχουν καλή επικοινωνία με τους γονείς και δεδομένου ότι το παιδί είναι έξω από τις κανονικές συνθήκες ανάπτυξής του, πέρα από το συνηθισμένο περιβάλλον του, χωρίς την άμεση παρουσία των γονέων, αυτή η περίοδος μπορεί να θεωρηθεί ως μια καλή στιγμή για τη δημιουργία της προσωπικότητας του παιδιού, μια ευκαιρία να δοκιμάσει διαφορετικά ένα άλλο κοινωνικό ρόλο. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το παιδί να δει τον εαυτό του και τον κόσμο, από την άλλη πλευρά. Το έργο του ψυχολόγου θα το βοηθήσει να αυξήσει την αυτό-εκτίμηση του, αυτή είναι μια καλή στιγμή για να προσαρμόσει τις επικοινωνιακές δεξιότητες, να ενσωματωθεί ομαλά στην ομάδα, να διεκδικήσει τη δική του άποψη και να έχει κατάλληλες δραστηριότητες για κοινωνική προσαρμογή.
Ο ψυχολόγος πρέπει όχι μόνο να βάλει σε μια σειρά τις σχέσεις στις ομάδες των παιδιών, αλλά επίσης να εργαστεί για τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν κάθε μέρα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το έργο του ψυχολόγου δεν περιορίζεται στην ομάδα των παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό ότι η θετική στάση από τους εκπαιδευτικούς, συμβούλους και λοιπού προσωπικού να αναγνωρίζεται επίσης από τον ψυχολόγο. Ως εκ τούτου, το επόμενο χαρακτηριστικό του έργου του ψυχολόγου είναι, ο ψυχολόγος στις κατασκηνώσεις να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς συμβούλους για την σημασία της συμμετοχής τους στη ζωή των παιδιών και για την αύξηση της αυτοεκτίμησης των μέσα από την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών που τους έχουν ανατεθεί.
Συχνά, όταν πάνε οι σύμβουλοι στις κατασκηνώσεις, τα παιδιά δεν έχουν πλήρη επίγνωση των καθηκόντων τους και έχουν δημιουργήσει μια εικόνα για τον σύμβουλο είτε από προηγούμενη εμπειρία ή από ταινίες για παιδικές κατασκηνώσεις. Σε τέτοιες καταστάσεις, αντιμετωπίζουν προβλήματα όχι μόνο συναισθηματικής, επικοινωνιακής και κοινωνικής, αλλά και προσωπική ανικανότητας.
Ο λόγος είναι ότι οι υψηλά καταρτισμένοι επαγγελματίες και καθηγητές δεν συμφωνούν συχνά να πάνε στις κατασκηνώσεις των παιδιών να συνεχίσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών του καλοκαιριού. Υπάρχει επομένως ανάγκη να αυξηθεί το επίπεδο της επάρκειας των μελλοντικών εργαζομένων, όταν το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η διαθεσιμότητα και η δυνατότητα χρήσης των ψυχολογικών γνώσεων. Στις κατασκηνώσεις οι ομαδάρχες και πολλοί άλλοι νέοι θεωρούν τη συγκεκριμένη εργασία σαν μια προετοιμασία για τη μελλοντική τους δουλειά .Το έργο του ψυχολόγου με μια ομάδα από εκπαιδευτικούς και συμβούλους περιλαμβάνει επίσης προληπτική δράση για την εξοικείωση αυτών των ατόμων που πρόκειται να εργαστούν στις κατασκηνώσεις με: τις συνθήκες εργασίας, τη δραστηριότητα που θα απαιτείται από αυτούς ενώ θα εργάζονται εκεί κλπ. Υπάρχει μια ανάγκη να τηρούν τις αρχές: της προσωπικής προσέγγισης, της αξιοπιστίας, της διαφοροποίησης το οποίο περιλαμβάνει τις διάφορες ειδικότητες στο επάγγελμα και την ολοκλήρωση των επαγγελμάτων σε ορισμένες ομάδες, των αρχών της προοπτικής και της πραγματικότητας .Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καθημερινότητα της παιδικής κατασκήνωσης . Υπάρχει περίπτωση λόγω της έντονης καθημερινής δραστηριότητας και ψευδό-δραστηριότητας, τα παιδιά να αρχίζουν να βιώνουν συναισθηματική και πνευματική κόπωση, και για αυτούς, το παιχνίδι να μετατραπεί όχι σε απόλαυση αλλά σε οδυνηρή εμπειρία.
Επομένως ο ψυχολόγος στις παιδικές κατασκηνώσεις πρέπει να αντιμετωπίσει: Ένα μεγάλο αριθμό παιδιών διαφορετικής ηλικίας που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, σύμβουλους που είναι πολύ νέοι και περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται συμβουλευτική. Βέβαια έχει ένα πλεονέκτημα δεν έχει τον έλεγχο των γονέων όπως στο σχολείο. Με ένα ολιστικό πρόγραμμα όμως που θα προσεγγίζει τα παιδιά υπό το πρίσμα φιλοσοφικής παιδαγωγικής και ψυχολογικής γνώσης δια μέσου των παιχνιδιών θα υπάρξει ανάπτυξη ικανοτήτων των παιδιών που θα τα βοηθήσει να ανταπεξέλθουν όταν μεγαλώσουν στην κοινωνία.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!