ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Αυτό το άρθρο θα ασχοληθεί κυρίως με τι επίδραση μπορεί να έχει το άγχος στον καρκίνο και πως το άγχος επηρεάζει ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον καρκίνο

Πώς αντιδρά το σώμα στο στρες;

Το σώμα αντιδρά σε σωματική, ψυχική, ή συναισθηματική πίεση απελευθερώνοντας ορμόνες του στρες (όπως την επινεφρίνη και τη νορεπινεφρίνη) που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό, και την αύξηση του σακχάρου (γλυκόζη) στο αίμα . Αυτές οι αλλαγές βοηθούν το άτομο να ενεργήσει πιο δυναμικά και γρήγορα για να ξεφύγει από μια αντιληπτή απειλή.
Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν έντονο και παρατεταμένο (δηλαδή χρόνιο) στρες μπορούν να έχουν πεπτικά, ουροποιητικά, εξασθενημένα ανοσοποιητικά προβλήματα του συστήματος και προβλήματα με τη γονιμότητα. Τα άτομα με χρόνιο στρες είναι επίσης πιο ευαίσθητα στην λήψη ιογενών λοιμώξεων, όπως στη γρίπη ή στο κοινό κρυολόγημα και έχουν πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, και άγχος.
Μπορεί το ψυχολογικό στρες να προκαλέσει καρκίνο;

Το στρες φαίνεται να συνδέεται με την αυξημένη εξάπλωση του καρκίνου, χάρη στην ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου γονιδίου που «ξεγελά» το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το γονίδιο είναι το ATF3 σύμφωνα με ερευνητές στο Οχάιο Κρατικό Πανεπιστήμιο και επικεφαλή τον καθηγητή Hai.

Ότι θα μπορούσε να υπάρξει συσχέτιση μεταξύ του στρες και του καρκίνου είχαν ήδη υποθέσει για κάποιο χρονικό διάστημα οι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτό το πρόβλημα, ωστόσο κανείς δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει μια πραγματική σχέση μεταξύ των δύο. Σήμερα, οι επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα διαπιστώνοντας ότι το γονίδιο ATF3 είναι το πιθανό κλειδί για την ανάπτυξη, εξάπλωση των μεταστάσεων και την αιτία του θανάτου από τον καρκίνο.

Το γονίδιο ATF3 είναι ήδη γνωστό στους ερευνητές, ότι ενεργοποιείται ή εκφράζεται σε όλους τους τύπους κυττάρων σε απάντηση στις συνθήκες στρες . Υπό κανονικές συνθήκες, η ενεργοποίηση του ATF3 μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο (απόπτωση) φυσιολογικών και καλοηθών κυττάρων παρουσία στρεσογόνων καταστάσεων – για παράδειγμα σε ακτινοβολία και έλλειψη οξυγόνου – εάν ο οργανισμός πιστεύει ότι μπορεί να έχει καταστρέψει ανεπανόρθωτα κύτταρα

Επίσης το στρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο με έμμεσο τρόπο. Για παράδειγμα, τα άτομα με στρες μπορούν να υιοθετήσουν ορισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση του αλκοόλ, την κατανάλωση οινοπνεύματος, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο του ατόμου για καρκίνο. Ή, κάποιος ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο μπορεί να έχει υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου που οφείλεται σε ένα κληρονομικό κοινό παράγοντα κινδύνου, όχι λόγω του στρες της διάγνωσης της οικογένειας.

Πώς το ψυχολογικό στρες επηρεάζει τους ανθρώπους που έχουν καρκίνο;

Οι σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιδράσεις της νόσου μπορεί να είναι αγχωτικές για τα άτομα με καρκίνο. Εκείνα που προσπαθούν να ελέγξουν την πίεση με τη λήψη των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα ή την κατανάλωση οινοπνεύματος, ή εκείνα που γίνονται πιο καθιστικά μπορούν να έχουν μια χειρότερη ποιότητα της ζωής μετά από τη θεραπεία καρκίνου. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης για τη διαχείριση του στρες, όπως τις τεχνικές χαλάρωσης και τη διαχείριση του στρες, έχουν χαμηλότερα επίπεδα της κατάθλιψης, του άγχους και του καρκίνου που σχετίζονται με τα συμπτώματα και τη θεραπεία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο επιτυχημένος έλεγχος της ψυχολογικής καταπόνησης βελτιώνει την επιβίωση του καρκίνου.

Μελέτες σε καρκινικά κύτταρα των ποντικιών και των ανθρώπων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο έχουν διαπιστώσει ότι η νορεπινεφρίνη ορμόνη του άγχους , η οποία προδιαθέτει τον οργανισμό για αντιμετώπιση ή διαφυγή , μπορεί να προωθήσει αγγειογένεση και μετάσταση. Επομένως ο εντοπισμός και η διαχείριση του άγχους είναι σημαντικά μέρη της θεραπείας του καρκίνου. Μπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες για το άγχος στο άρθρο το άγχος και πώς να το αντιμετωπίσετε εδώ .
Επίσης ο καρκίνος προκαλεί κρίση πανικού και κατάθλιψη, πιέστε για να διαβάσετε για την κρίση πανικού στο άρθρο κρίση πανικού και για την κατάθλιψη, στο άρθρο κατάθλιψη .

Το άγχος προκαλεί πολλά προβλήματα στον κόσμο , έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο, επίσης το άγχος σε μερικά άτομα προκαλεί καταστροφικές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα και αλκοολισμό που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!

Αναρτήθηκε 05/10/2018!