ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Όταν ο γονέας των παιδιών μπαίνει στο νοσοκομείο να κάνει εγχείρηση για τον καρκίνο ή χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία τα παιδιά πρέπει να πληροφορηθούν καταλλήλως. Αρκετά παιδιά θέλουν να επισκεφτούν τον γονέα τους όταν είναι στο νοσοκομείο και γοητεύονται από τον κόσμο του νοσοκομείου, μερικά όμως αποφεύγουν την επίσκεψη στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται τις ιατρικές συσκευές ή την αλλαγμένη εμφάνιση του άρρωστου γονέα, άλλα βαριούνται κλπ. Αυτό που πρέπει να κάνετε αν είστε ο γονέας που έχει προσβληθεί από τον καρκίνο, πριν από την επίσκεψή τους είναι να περιγράψετε στα παιδιά σας όσο το δυνατόν καλύτερα πως θα είναι το δωμάτιο του νοσοκομείου, ώστε να μη βρεθούν σε αμηχανία, να κλάψουν ή να ουρλιάξουν.

Όταν τα παιδιά σας, σας επισκέπτονται στο νοσοκομείο μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στους διπλανούς που χρειάζονται ξεκούραση. Ωστόσο μπορείτε να κανονίσετε τα πράγματα αν επιλέξτε την επίσκεψη για τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, διότι είναι σημαντικό για τα παιδιά σας να τρέξουν γύρω, να μιλήσουν και να παίξουν ακόμη και στο νοσοκομείο. Πάρτε το γαλήνια. Οι περισσότεροι ασθενείς και το νοσοκομειακό προσωπικό δείχνουν μια κατανόηση προς τις ανάγκες των παιδιών. Μπορεί να μοιράσετε τις επισκέψεις σε σύντομες επισκέψεις, μεταξύ των οποίων το παιδί μπορεί ν’ αφήσει όλη την ενέργεια έξω στην παιδική χαρά με έναν συνοδό και μετά να έρθει να σας επισκεφτεί . Ίσως να ρυθμίσετε μια μικρή γωνιά στην ντουλάπα σας για τα παιδιά σας στο νοσοκομείο, όπου έχετε παιχνίδια ή βιβλία. Αν εσείς και τα παιδιά σας επιλέξετε να μην κάνουν επισκέψεις δεν είναι από μόνο του τόσο σημαντικό για τη σχέση σας μεταξύ σας. Πιο σημαντικό, είναι ότι διδάσκετε στο παιδιά σας ότι εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε για τις εμπειρίες τους στην καθημερινή ζωή, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Όταν τα παιδιά σας, σας έχουν επισκεφτεί πείτε τους ότι η θεραπεία μπορεί να είναι σκληρή και είναι φυσιολογικό για σας να αισθάνεστε πεσμένοι ή απογοητευμένοι όταν είστε οι ασθενείς. Μπορείτε να τους πείτε για παράδειγμα τα εξής: «Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία μπορεί να κάνει το δέρμα μου λίγο κόκκινο στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα και να πονάει. Αυτό θα με κάνει να αισθάνομαι πολύ κουρασμένος/η, ακόμη και αφού έχω τελειώσει, έτσι θα πρέπει να ξεκουραστώ πολύ.» Εάν τα παιδιά θέλουν να δουν μια ουλή, είναι συνήθως καλό να τ’ αφήσετε να τη δουν, αλλά ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο και η ερυθρότητα. Αν δεν ενδιαφέρονται ή φαίνονται διστακτικά να κοιτάξουν, μην τα πιέζετε. Εξηγήσετε τους, αν έχετε ορό ή σωληνάκια σε τι χρησιμεύουν και πείτε τους ότι θα τον /τα έχετε μόνο για μικρό χρονικό διάστημα για να σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε. Περιγράψτε το νοσοκομείο ως ένα θετικό μέρος. Μπορείτε να τους πείτε για τους διαφορετικούς ανθρώπους που είναι εκεί για να σας βοηθήσουν. Δείξτε τους πράγματα όπως το κουμπί κλήσης, έτσι ώστε να αισθάνονται πιο ασφαλείς για σας ότι σας φροντίζουν και σας βοηθούν.

Πρέπει να ξέρουν ότι θα έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες που συνήθως φεύγουν όταν η θεραπεία σας έχει τελειώσει, αλλά ότι αυτό συχνά γίνεται σταδιακά. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι όταν έχετε παρενέργειες δεν σημαίνει ότι γίνεστε πιο άρρωστοι και ότι όλα τα άτομα έχουν τις ίδιες παρενέργειες. Ορισμένα παιδιά μπορεί ν’ ανησυχούν ότι ο καρκίνος επιδεινώνεται αν δουν τον γονέα τους αδιάθετο, ή μπορεί να πιστεύουν ότι η θεραπεία δε λειτουργεί αν έχει παρενέργειες.

Επίσης πείτε τους ότι τα μικρόβια δεν προκαλούν καρκίνο, αλλά η θεραπεία μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους και να πιάσετε κρυολόγημα ή μόλυνση. Είναι σημαντικό όχι μόνο να επικοινωνείτε με τα παιδιά σας, αλλά να τ’ ακούτε για να βεβαιωθείτε ότι κατανοούν αυτά που λέτε. Κατανοήστε τις ανησυχίες τους. Εξηγήστε τους ότι ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός. Και ότι μπορούν να σας φιλήσουν και να σας αγκαλιάσουν όσο θέλουν. Προσπαθήστε να μην τα κάνετε όλα να φαίνονται «ρόδινα», τέτοια προσπάθεια θα κάνει τα παιδιά να αισθάνονται πιο μπερδεμένα και αναστατωμένα αν δεν είναι αλήθεια. Από την άλλη πλευρά, το να είστε πολύ απαισιόδοξοι μπορεί να τα τρομάξετε άσκοπα. Είναι συνήθως καλύτερο να προσπαθήσετε να προσφέρετε μια ρεαλιστική αλλά ελπιδοφόρα αξιολόγηση της κατάστασης. Πάρτε τα αισθήματα των παιδιών σας σοβαρά, είναι συνηθισμένο για τα παιδιά να έχουν πολλές διαφορετικές αντιδράσεις όταν βλέπουν ένα γονέα να έχει καρκίνο. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θυμό, λύπη, ενοχή, φόβο, σύγχυση, ακόμα και απογοήτευση. Όλες αυτές οι απαντήσεις είναι φυσιολογικές. Ας τα αφήσετε να γνωρίζουν ότι είναι εντάξει να έχουν τέτοιες αντιδράσεις με πολλά διαφορετικά συναισθήματα και ότι έχετε επίσης από αυτές τις αντιδράσεις, πάρα πολύ. Τα παιδιά συχνά δείχνουν με τη συμπεριφορά τους πώς αισθάνονται. Τα παιδιά τείνουν να οπισθοδρομούν (σε νεώτερες συμπεριφορές) όταν έχουν άγχος. Ορισμένα παιδιά θα αποσυρθούν, ενώ άλλα μπορεί να τσακώνονται, να γκρινιάζουν ή να παραπονιούνται. Είναι σημαντικό σαν γονείς να είστε προετοιμασμένοι για ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων από τα παιδιά σας.

Θυμηθείτε, τα παιδιά ευδοκιμούν στη ρουτίνα και συνεχίζοντας με την καθημερινή τους ρουτίνα θα τα βοηθήσει να αισθάνονται ασφαλείς για αυτό πρέπει να εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από έναν γείτονα, συγγενή ή σχολικό επαγγελματία δηλαδή κάποιον έμπιστο που να είναι ένας ιδιαίτερος φίλος των παιδιών σας. Διαλέξτε κάποιον που τα παιδιά γνωρίζουν και εμπιστεύονται και ζητήστε από αυτό το άτομο να είναι εκεί αν τα παιδιά σας χρειάζονται κάποιον όταν δεν είστε διαθέσιμοι. Σε αυτά τα άτομα μπορούν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την ασθένεια και να πουν για τους φόβους τους. Αυτά τα άτομα μπορούν να είναι ένα πολύτιμο δίκτυο συλλογής για τα παιδιά. Χρησιμοποιήστε τα μεγαλύτερα παιδιά για ν’ αποφασίσετε αν αυτά τα άτομα μπορούν να σας πουν για τέτοιες συζητήσεις ή αν θα πρέπει να παραμείνουν ένα μυστικό που ανήκει μόνο στα παιδιά σας και σε αυτά τα άτομα. Και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα. Με έναν τρόπο, τα παιδιά μπορούν να διαφοροποιηθούν κάπως, από τα άλλα, αν έχετε κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες και τις σκέψεις των παιδιών σας. Αλλά μπορείτε επίσης να βοηθηθείτε από έναν δάσκαλο ή τους γονείς των συμμαθητών. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν τα έχουν βάλει κάποιοι άλλοι για να σας φέρουν συμβουλές, όπως: «η θεία πιστεύει ότι πρέπει να ξαπλώνετε πιο συχνά στο κρεβάτι, αλλιώς δεν θα ήταν περίεργο ότι θα δυσκολευτείτε να ξαναβρείτε την υγεία σας». Συζητήστε με τα παιδιά σας πώς ν’ αντικρούουν τέτοιες παρατηρήσεις ευγενικά: θα μπορούσαν να πουν αν η μαμά είναι στο νοσοκομείο «παρακαλώ πείτε το στον πατέρα μας.» Επίσης, διαβεβαίωσέ τα ότι μπορούν να βασιστούν σε σας για να κάνετε ό,τι μπορείτε για να επανακτήσετε την υγεία άσχετα, με το τι μπορούν να τους πουν οι άλλοι. Ανταποκριθείτε όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και ευγενικά όταν τα παιδιά σας λένε τέτοια πράγματα. Διαφορετικά θα τα κρατήσουν στον εαυτό τους στο μέλλον, μεταφέροντας γύρω τους ένα περιττό φορτίο για να σας γλιτώσουν. Στην καλύτερη περίπτωση, εξηγήστε τους ότι μερικές φορές υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καλό σκοπό, αλλά εμπλέκονται πάρα πολύ.

Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν τη θεραπεία, τα παιδιά συχνά φοβούνται το άγνωστο. Μπορεί να σκεφτούν ότι μια κατάσταση είναι χειρότερη από ότι είναι πραγματικά. Εξηγήστε τη διαδικασία θεραπείας με τρόπο που να είναι κατάλληλη για την ηλικία τους. Μην ξεχνάτε ότι είναι εύκολο για ένα παιδί να φανταστεί κάτι σαν τη χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ως κακό, επειδή μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, ναυτία, και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες. Προετοιμάστε τα παιδιά σας για τις επιδράσεις της θεραπείας του καρκίνου. Ο καρκίνος και η θεραπεία του καρκίνου μπορούν συχνά να επηρεάσουν δραματικά την εμφάνιση κάποιου. Μια φυσική αλλαγή όπως τα μαλλιά ή η απώλεια βάρους μπορεί μερικές φορές να τα τρομάξει, ή να τα κάνει να πιστεύουν ότι ένα άτομο έχει αλλάξει ή είναι διαφορετικό. Είναι καλύτερα να τα προετοιμάσετε εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε, «όταν η μαμά θα είναι άρρωστη στο νοσοκομείο, θα χάσει βάρος, και τα μαλλιά της θα πέσουν αλλά μην ανησυχείτε, θα ξαναφυτρώσουν. Από μέσα θα είναι ακόμα η ίδια η μανούλα και θα σας αγαπάει πολύ, μα πάρα πολύ!.»

Απαντήστε σε ερωτήσεις ειλικρινά όταν συζητάτε για τον καρκίνο .

Να συζητήσετε με τα παιδιά και ν ’απαντήσετε στις ερωτήσεις τους μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά όταν υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις που οι ενήλικες ή ακόμα και οι γιατροί δε μπορούν ν’ απαντήσουν. Είναι καλύτερο για σας να είστε όσο ειλικρινείς μπορείτε με τα παιδιά σας και να μην φοβάστε να πείτε, “δεν ξέρω” αν δε γνωρίζετε. Για τα παιδιά, η ποσότητα των πληροφοριών που τους δίνετε είναι συνήθως λιγότερο σημαντική από το να τους κάνετε να αισθάνονται άνετα με αυτά που λέτε. Κρατήστε επαφή με τα παιδιά σας, όσο βρίσκεστε στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά σας μπορεί να σκεφτούν ότι δε θέλετε να είστε στο σπίτι μαζί τους. Μένοντας σε επαφή θα σας βοηθήσει να τα καθησυχάσετε ότι η ασθένειά σας δεν έχει καμία σχέση με το πόσο πολύ τα αγαπάτε. Αφιερώστε χρόνο για να είστε με τα παιδιά σας αν και η θεραπεία και η φροντίδα σας μπορεί να πάρει χρόνο, είναι σημαντικό να αφιερώστε τον χρόνο να είστε με τα παιδιά σας και να τους πείτε ότι είναι ακόμα ξεχωριστά για εσάς. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους να διαβάσουν μαζί με σας ένα βιβλίο, ή έναν υπολογιστή ή tablet και να κάνετε διάφορα πράγματα μαζί. Η διατήρηση σε επαφή με τα παιδιά σας ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο είναι επίσης σημαντική. Να έχετε έναν συγκεκριμένο χρόνο που να καλείτε το σπίτι σας ή να μπορούν να σας καλέσουν ή να σας στείλουν μήνυμα ή να μιλήστε μαζί τους μέσω μιας διαδικτυακής υπηρεσίας συνομιλίας βίντεο όπως το Skype . Αφήστε τους ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή ή στείλτε μια κάρτα ή ένα γράμμα. Αν είναι μικρότερα, διαβάστε μια ιστορία μαζί τους από το τηλέφωνο ή ζητήστε τους να σας στείλουν μια ζωγραφιά που έχουν κάνει.

Ημερολόγιο ως βοήθημα.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα ωραίο επίσης ημερολόγιο, όταν είστε στο νοσοκομείο, όπου θα προγραμματίσετε πότε για παράδειγμα η γιαγιά ή κάποιο άλλο άτομο να παίρνει τα παιδιά από το σχολείο και πότε τα παιδιά να πηγαίνουν στους φίλους του και με ποιους φίλους να παίζουν το απόγευμα.

Αφήστε τα παιδιά να έχουν το λόγο.

Από μια ορισμένη ηλικία, τα παιδιά μπορούν να έχουν τη γνώμη τους για το είδος της υποστήριξης που θέλουν και από ποιον. Ίσως τους αρέσει μια γνωριμία καλύτερα από την άλλη ή προτιμούν να φάνε με ένα συγκεκριμένο άτομο. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να πάρετε υπόψη αυτές τις επιθυμίες. Ένας καρκίνος δίνει σε όλους ένα αίσθημα αδυναμίας μερικές φορές. Όσο περισσότερο μπορείτε να βοηθήσετε στη διαμόρφωση, τόσο λιγότερο αγωνιάτε για αυτό το αίσθημα. Τρώγοντας μαζί γεύματα κάνουν στην οικογένεια καλό και θα δώσουν τη δομή της ημέρας.

Μερικές φορές υπάρχει η πιθανότητα να μη μείνετε στο νοσοκομείο αλλά να είστε ένας ασθενής που χρειάζεται σύντομες διαμονές στο νοσοκομείο και να μένετε στο σπίτι όπου μπορείτε ν’ αντιμετωπίσετε τις παρενέργειες ή τα συμπτώματα πιο πολύ στο σπίτι. Όλα αυτά μπορούν να διαταράξουν την οικογενειακή ζωή και να κάνουν δύσκολη την περίπτωση να έχετε αρκετό ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Μπορεί ν’ ανησυχείτε ότι τα παιδιά βλέποντας σας να πηγαίνετε συχνά στο νοσοκομείο θα τους προκαλεί άγχος, αλλά το να χωριστούν από εσάς μπορεί να τους προκαλέσει περισσότερο άγχος. Σε επόμενο άρθρο θα διαβάσετε λεπτομερώς για την παραμονή στο σπίτι με σύντομες τακτικές επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Αναφορές:
Wenn Eltern an Krebs erkranken Mit Kindern darüber reden.
Parents atteints de cancer : Comment en parler aux enfants ?
Talking to children and teenagers when an adult has cancer.Macmillan Cancer Support

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!
Αναρτήθηκε στις 08/09/2019