ai

1.Εισαγωγή.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ.
Μερικούς μήνες πριν βλέπαμε στην τηλεόραση την επίδραση του κορωνοϊού στην Κίνα, βλέπαμε τις εικόνες με την καραντίνα και είχαμε την εντύπωση ότι βλέπαμε ένα θρίλερ στην τηλεόραση σαν και εκείνα που όταν τελειώνουν μπορεί να μην τα ξαναδούμε ποτέ. Μετά από λίγους μήνες ο κορονοϊός από την Κίνα έχει διαδοθεί σε όλη την υφήλιο και σήμερα είναι μια σκληρή πραγματικότητα για τη ζωή μας.
Μένουμε κλεισμένοι στο σπίτι μας και όταν βγαίνουμε, βγαίνουμε με τη μάσκα και τα γάντια να κάνουμε τις δουλειές μας και μετά τρομαγμένοι γυρίζουμε πίσω στο σπίτι και ψεκάζουμε τα πάντα. Μερικοί μέχρι και τις αποδείξεις. Ανοίγουμε την τηλεόραση να δούμε τις ειδήσεις σε ένα κανάλι και βλέπουμε βίντεο που αφορά την ασθένεια του κορονοϊου και ακούμε τους δημοσιογράφους, «τόσοι πέθαναν στην Ελλάδα , καταστροφή στην Ιταλία, πανικός στην Ισπανία,» αλλάζεις κανάλι τα ίδια και χειρότερα και μετά αρχίζεις να σκέφτεσαι «έφτασε η σειρά μου, ωχ για να ξανά-ψεκάσω μη τη γλυτώσω και μετά αρχίζεις να τρέμεις σύγκορμος.»
Ειλικρινά οι πληροφορίες με τον κορονοΪό είναι τόσο τρομακτικές που δημιουργούν περισσότερο πρόβλημα παρά μας βοηθούν. Το εμβόλιο του κορωνοϊού κάποτε θα βρεθεί και η ασθένεια αυτή θα καταπολεμηθεί, αλλά τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορούν να μείνουν είναι αρκετά. Ένα άτομο μπορεί ν’ αποκτήσει συμπτώματα αυτοκτονικής σκέψης,άγχοςhttp://www.tomyalo.com/wp_articles/?page_id=4908 , κατάθλιψη http://www.tomyalo.com/wp_articles/?page_id=2352, κρίση πανικού http://www.tomyalo.com/wp_articles/?page_id=2357, προβλήματα με τον ύπνο http://www.tomyalo.com/wp_articles/?page_id=2368, ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση http://www.tomyalo.com/wp_articles/?page_id=2386 και διαταραχή μετά-τραυματικού άγχους .
Τι είναι η διαταραχή μετά-τραυματικού άγχους;
Η διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD) αποτελεί παραβίαση της φυσιολογικής λειτουργίας της ψυχής ως αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ή επαναλαμβανόμενης τραυματικής κατάστασης. Είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν τη συνεχή διανοητική αναπαραγωγή και την επανεμφάνιση: ενός τραυματικού συμβάντος, αναδρομών, εφιαλτών, ένα αίσθημα αποσύνδεσης ή μούδιασμα, ενοχή, ευερεθιστότητα, σωματική δυσφορία κατάθλιψη πανικό ή άγχος, τάση αποφυγής γεγονότων, ανθρώπων και συνομιλιών που μπορούν να θυμίσουν ένα τραυματικό συμβάν, , θυμό, τρόμο και συναισθηματική διέγερση. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν σε ένταση ή διάρκεια από ήπια έως σοβαρά. Ο κίνδυνος μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που μπορεί να περιλαμβάνουν προσωπική ανθεκτικότητα, προηγούμενη έκθεση σε τραυματικό συμβάν ή ατομικό στυλ αντιμετώπισης.
Ελαχιστοποίηση των κινδύνων της διαταραχής μετά-τραυματικού άγχους από την πανδημία του κορονοϊού
Συμβουλές για την αντιμετώπιση των αναδρομών
Οι αναδρομές στο παρελθόν μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε που μπορεί να βοηθήσουν. Θα μπορούσατε να:
Εστιάστε στην αναπνοή σας. Όταν φοβάστε, μπορεί να σταματήσετε να αναπνέετε κανονικά. Αυτό αυξάνει τα συναισθήματα φόβου και πανικού, οπότε μπορεί να βοηθήσει να επικεντρωθείτε στην αναπνοή, αναπνέοντας αργά μέσα και έξω ενώ μετράτε μέχρι το πέντε.
Μεταφέρετε ένα αντικείμενο που σας θυμίζει το παρόν. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να αγγίξετε ή να κοιτάξετε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο κατά τη διάρκεια μιας αναδρομής. Αυτό μπορεί να είναι κάτι που αποφασίζετε να μεταφέρετε στην τσέπη ή την τσάντα σας, ή κάτι που έχετε μαζί σας ούτως ή άλλως, όπως μπρελόκ ή κοσμήματα.
Πείτε στον εαυτό σας ότι είστε ασφαλείς. Μπορεί να σας βοηθήσει να πείτε στον εαυτό σας ότι το τραύμα έχει τελειώσει και είστε ασφαλείς τώρα. Μπορεί να είναι δύσκολο να το σκεφτείτε με αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια μιας αναδρομής, οπότε μπορεί να σας βοηθήσει να γράψετε ή να καταγράψετε μερικές χρήσιμες φράσεις σε μια στιγμή που αισθάνεστε καλύτερα.
Ανακουφίστε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κουλουριαστείτε σε μια κουβέρτα, να αγκαλιάσετε ένα κατοικίδιο, να ακούσετε χαλαρωτική μουσική ή να παρακολουθήσετε μια αγαπημένη ταινία.
Κρατήστε ημερολόγιο. Η σημείωση του τι συμβαίνει όταν έχετε μια αναδρομή στο παρελθόν θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πλαίσια που ενεργοποιούν αυτές τις εμπειρίες για εσάς. Μπορείτε επίσης να μάθετε να παρατηρείτε πρώιμα σημάδια που αρχίζουν να συμβαίνουν.
Μείνετε στο παρόν.
Η πρακτική της ενσυνειδητότητας μπορεί να σας κρατήσει συνδεδεμένους με το παρόν και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αναδρομές ή παρεμβατικές σκέψεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να περιγράψετε το περιβάλλον σας δυνατά ή να μετρήσετε αντικείμενα ενός συγκεκριμένου τύπου ή χρώματος.

Η διαταραχή μετά-τραυματικού άγχους και όλα τα άλλα προβλήματα που ανέφερα παραπάνω δημιουργούνται από την καραντίνα που μας κάνει να νιώθουμε σαν αστροναύτες. Η ύπαρξη σε κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την ικανότητα να βγαίνει κάποιος έξω είναι μια δύσκολη δοκιμασία για την ψυχή, η διαφορά είναι όμως ότι οι αστροναύτες στο διαμέρισμα τους μπορούν να είναι με τους συγγενείς του ενώ εμείς έχουμε τον φόβο να μην κολλήσουμε.
Στην Κίνα, η καραντίνα διάρκεσε δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των αιτήσεων διαζυγίου αυξήθηκε δραματικά. Για παράδειγμα, στην πόλη Dazhou, επαρχία Σιτσουάν, από τις 24 Φεβρουαρίου έχουν ληφθεί 300 αιτήσεις σε ένα γραφείο μητρώου. “Οι νέοι έπρεπε να περάσουν πολύ χρόνο στο σπίτι. Αντιδρούσαν βίαια πάνω σε μικρά πράγματα και έτρεχαν για να πάρουν διαζύγιο », εξηγεί την τάση ο Lu Shijun, ένας υπάλληλος μητρώου. Στην πόλη Xi’an, επαρχία Shaanxi υπερέβη το όριο, υποβλήθηκαν 14 αιτήσεις διαζυγίου σε ένα γραφείο σε μία ημέρα. Στην πόλη Fuzhou, επαρχία Fujian, περίπου δέκα ζευγάρια κάνουν αίτηση για διαζύγιο καθημερινά.
Στην ελληνική πραγματικότητα το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μείνουμε μέσα στο σπίτι, από όπου δε μπορούμε να φύγουμε αν κάτι δεν μας αρέσει. Αυτή η συνεχής ψυχική καταπόνηση μας εξαντλεί ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Πριν την καραντίνα αρκετά ζευγάρια με παιδιά πήγαιναν στη δουλειά τους το πρωί και τα παιδιά σχολείο. Μετά από το σχολείο πολλές φορές τα παιδιά πήγαιναν στον παππού και στη γιαγιά όπου τα πρόσεχαν. Η επαφή αυτών των ζευγαριών ήταν περιορισμένη διότι τις περισσότερες ώρες τις περνούσαν στη δουλειά τους. Τώρα αρκετά από αυτά είναι άνεργα http://www.tomyalo.com/wp_articles/?page_id=2441, τα παιδιά είναι όλη την ώρα στο σπίτι, ο άνδρας με τη γυναίκα είναι σε επαφή με αποτέλεσμα να υπάρχει τριβή μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας υπάρχει μια αύξηση της βίας στα σπίτια σε όλο το κόσμο. Τα άτομα που είναι συνήθως βίαια και κακοποιητικά όταν μείνουν κλεισμένα αυξάνουν την κακοποιητική συμπεριφορά τους προς τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Μοναξιά, έλλειψη σωματικής επαφής και οι επιπτώσεις.
Παρατηρήσαμε ότι στην αρχή της καραντίνας οι περιοριστικοί όροι ήταν πιο ελαστικοί, όμως κάποια άτομα δεν συμμορφώθηκαν με τους περιοριστικούς όρους άρχισαν να πηγαίνουν στις ακρογιαλιές ή να κάνουν βόλτες στα πάρκα και στις πλατείες αγνοώντας τους περιορισμούς και τους κινδύνους που είχαν να μολυνθούν από τον κορονοϊό. Φαινόταν ότι για αυτούς πιο σημαντικό ήταν έξω και να έρθουν σε επικοινωνία με κάποιον από να μολυνθούν με τον κορονοϊό. Μάλιστα σ’ ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο είδα το εξής σλόγκαν «καλύτερα μια ώρα ελεύθερης ζωής παρά στο σπίτι σκλαβιά και φυλακή», «ζωντάνεψε ο Ρήγας Φεραίος για να αψηφήσει τον κορονοϊό και με αυτό τον τρόπο ο κορονοϊός να κατατροπωθεί», αμέσως σκέφτηκα αλλά που τέτοια τύχη.
Αλήθεια, γιατί μερικοί προτιμούν να θέσουν τον εαυτός τους και τους άλλους σε κίνδυνο από το να ακούσουν τις οδηγίες;
Σύμφωνα με τον Gerald Echterhoff που κάνει έρευνες και διδάσκει ως καθηγητής στο Westfälische Wilhelms-Universität Münster στον τομέα της κοινωνικής ψυχολογίας μερικά άτομα μπερδεύoυν κάποια πράγματα στην καθημερινότητα. Αισθάνονται ότι τα μέτρα αυτά είναι σαφώς αντίθετα προς τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι άνθρωποι σε καταστάσεις κρίσης θέλουν να κινούνται πιο κοντά κάτω από αβεβαιότητα, φόβο, αναζητούν επαφή με άλλους. Πρέπει να λάβουμε υπ ‘όψιν μας ότι οι άνθρωποι είναι τα υπερευαίσθητα είδη μεταξύ όλων των ζώων και σε κατάσταση κρίσης όπως αυτής της Νέα Υόρκης στις 9/11 στις Ηνωμένες Πολιτείες , μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να κινούνται πιο κοντά, να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον, και να μιλάνε ο ένας στον άλλο, να ανταλλάσσουν ιδέες με ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα το έκαναν ποτέ. Τώρα όμως η αποκαλούμενη κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω του φόβου του κορονοϊού αντιτίθεται σε αυτό. Σε αυτή την κρίση υπάρχουν αντιφάσεις, μας παρουσιάζονται εντελώς νέες ψυχολογικές προκλήσεις, αποστάσεις. Μέχρι τώρα, οι άνθρωποι συνήθως κινούνταν πιο κοντά ό ένας στον άλλον σε περιόδους ανάγκης, τώρα πρέπει να ζουν απομονωμένοι που λειτουργεί εντελώς αντίθετα με την ανάγκη της εγγύτητας και απαιτεί δύναμη και πειθαρχία να ζήσουν απομονωμένοι . Κάποιοι όχι μόνο δε μπορούν να το κάνουν αλλά νιώθουν απόγνωση, εξ ου και το σλόγκαν κάποιου που το είδα στο αυτοκίνητό του και το έχω γράψει παραπάνω «καλύτερα μια ώρα ελεύθερης ζωής παρά στο σπίτι σκλαβιά και φυλακή», διότι η μοναξιά τους έχει κυριεύσει .
Η μοναξιά προκαλεί άγχος και το μακροχρόνιο ή χρόνιο στρες οδηγεί σε συχνότερες αυξήσεις μιας βασικής ορμόνης στρες, της κορτιζόλης. Συνδέεται επίσης με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Αυτό με τη σειρά του βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και άλλους ιστούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, αρθρώσεων, κατάθλιψης, παχυσαρκίας και πρόωρου θανάτου.
Εάν οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι πρέπει να απέχουν από αυτές τις δραστηριότητες για μήνες στο τέλος, η ζωή τους θα είναι χειρότερη, και οι ρυθμοί και οι σχέσεις που κάποτε τους συντηρούσαν μπορεί να αποδειχθούν ότι είναι δύσκολο να ξαναγίνουν όπως πρώτα.
Σύμφωνα με τον Eric Klinenberg, κοινωνιολόγο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνική απομόνωση αφήνει τους ηλικιωμένους Αμερικανούς ευάλωτους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ο κορονοΪος σπρώχνει κάποιον κόσμο σε ένα επίπεδο κοινωνικής δυστυχίας που σχετίζεται με την απομόνωση και το κόστος της κοινωνικής απόστασης που συζητούν ακόμη λίγοι άνθρωποι.
Το ξέσπασμα του κοροναϊού μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση της κοινωνικής επαφής που είναι ιδιαίτερα σκληρή στους πληθυσμούς που είναι πιο ευάλωτοι στην απομόνωση και τη μοναξιά.
Η έλλειψη σωματικής επαφής για τα ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι μας, ακριβώς, και ειδικά με αυτούς που γνωρίζουν πιο κοντά, μπορεί να έχει βαρύτερες συνέπειες, διότι το αγκάλιασμα έχει θεραπευτικές ιδιότητες
http://www.tomyalo.com/wp_articles/?page_id=10116
Όμως δε χρειαζόμαστε πάντα την αγκαλιά ή τη φυσική εγγύτητα για να νιώσουμε καλύτερα. Όταν βλέπουμε κάποιον από το στενό περιβάλλον μας να είναι πλησίον μας επίσης μπορεί να μας βοηθήσει ψυχολογικά. Για παράδειγμα, εάν περπατάμε μόνοι σε ένα πάρκο το βράδυ θα καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να είμαστε σε εγρήγορση και να ρυθμίζουμε το άγχος μας. Περπατώντας στο ίδιο πάρκο με φίλους, ενδέχεται να μην ξοδέψετε καμία προσπάθεια σε αυτό.
Τα άτομα που νιώθουν απομονωμένα και χρειάζονται τη σωματική επαφή συνήθως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για επικοινωνία. Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν προμηθεύσουμε με tablets αυτά τα άτομα και με αυτό τον τρόπο να βελτιώσουμε την εικονική επικοινωνία και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσουν επαφή με φίλους και συγγενείς». Βιντεοδιασκέψεις και τηλεφωνικές κλήσεις, είναι πολύ καλύτερα από τα γραπτά μηνύματα ή με email μόνο».
Βέβαια η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μεταξύ των ηλικιωμένων, ασθενέστερων πληθυσμών δεν είναι κάτι που προκαλείται από τον κοροναϊό, αλλά επιδεινώνεται από αυτόν. Το ερώτημα είναι εάν η ένταση του προβλήματος θα μας αναγκάσει να δούμε και να ανταποκριθούμε στον πόνο που συνήθως αγνοούμε.
Παράλογες αγορές και κορονοϊός.
Ένα άλλο φαινόμενο αυτές τις μέρες είναι οι παράλογες αγορές από μερικούς που φτάνουν σε σημείο πανικού. Αυτές οι αγορές είναι η απάντηση κάποιων ατόμων στην πραγματική έλλειψη ή στην έλλειψη προϊόντων όπως την αντιλαμβάνονται.
Συνήθως τέτοιες αγορές κάνουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές όπως χιονοθύελλες ή διάδοση ενός ιού όπως του κορονοϊού. Ενώ όμως φαίνεται παράλογο στην επιφάνεια αν το κοιτάξει κάποιος προσεκτικά θα διακρίνει την επιθυμία να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος. Έτσι και αλλιώς είναι λιγότερο επικίνδυνο κάποιος να συσσωρεύσει τρόφιμα (και χαρτί υγείας) και να κάνει λάθος σχετικά με την έκταση ή τη διάρκεια της καταστροφής, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σε αυτή τη συμπεριφορά οι άνθρωποι παρασύρονται συναισθηματικά από το άγχος, φόβο και πανικό ακόμη και αν ιστορικά αποδεικνύεται ότι ελλείψεις τέτοιων προϊόντων θα είναι μικρής διάρκειας, συναισθηματικά πιστεύουν το αντίθετο. Μια συναισθηματική μετάδοση μπορεί να γίνει όταν παρατηρούμε τις αντιδράσεις των άλλων επειδή οι άνθρωποι μπορούν να επηρεασθούν εύκολα όταν βλέπουν τα αισθήματα και τις συμπεριφορές των άλλων. Το άγχος και η ανησυχία για τις προμήθειες των τροφίμων μεταδίδεται αστραπιαία στις ημέρες μας δια μέσου των μαζικών ενημερώσεων και εξαπλώνεται και αυτό σαν τον ιό. Ωστόσο αυτές οι παράλογες αγορές παρέχουν τουλάχιστον μια προσωρινή ανακούφιση προπαντός στα άτομα που έχουν μια νευρωτική τάση, κάνοντας τις παράλογες αγορές αυτά τα άτομα, έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να έχουν έλεγχο της κατάστασης και νιώθουν πιο ασφαλή από άλλα άτομα προπαντός όταν βλέπουν ότι κάποια άτομα κάνουν το ίδιο.
Οι υποχονδριακοί και οι άνθρωποι που έχουν ιδεοψυχοαναγκαστική νεύρωση θα περάσουν πολλές δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια του κορονοϊού. Τα συμπτώματα που έχουν ήδη θα επιδεινώνονται φέρνοντάς τους σε απελπισία. Και αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα όπως διάφορα ζευγάρια , τα παιδιά και οι έφηβοι όταν έχουν περιοριστεί παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη ζωή τους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθίσουν στο σπίτι απογοητευμένοι και να πάθουν κατάθλιψη ή κάποιο άλλο ψυχολογικό πρόβλημα, επειδή είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο σπίτι. Ναι είναι δύσκολο να μείνει κάποιος κλεισμένος στο σπίτι , άλλα αν το έβλεπε σαν μια ευκαιρία να μάθει πράγματα και να αποκτήσει ικανότητες που δεν γνωρίζει ,ο εγκλωβισμός του στο σπίτι δεν θα ήταν τόσο οδυνηρός και μπορεί το μέλλον να του έφερνε οφέλη που ποτέ δε θα μπορούσε να προβλέψει.
Τι πρέπει να κάνετε;
Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές:
Συμβουλές για τον καθένα.
1. Ακολουθήστε μια ρουτίνα . H ρουτίνα στο σπίτι βοηθά στη διαχείριση του άγχους. Προτείνεται να σχεδιάσετε μια ρουτίνα σχεδιασμένη συγκεκριμένα για κάθε μία από τις ανάγκες σας. Εάν πρόκειται να εργαστείτε από το σπίτι διαδικτυακά, να έχετε χρονοδιάγραμμα πότε να ξεκινήσετε και να τελειώσετε.
2. Φινιριστείτε. Φτιαχτείτε και φορέστε ρούχα σαν να πρόκειται να βγείτε έξω. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των κινήτρων και της δημιουργικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας
3. Κάντε ασκήσεις αναπνοής.
Οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι ιδανικές για τον έλεγχο του άγχους. Μια εύκολη και αποτελεσματική τεχνική είναι να κοιτάξετε ένα τετράγωνο και να φανταστείτε την αναπνοή σας να τρέχει μέσα από αυτό, σταματώντας σε κάθε γωνία του τετραγώνου για τρία δευτερόλεπτα.
Δοκιμάστε το τώρα: εισπνεύστε στην πρώτη άνω πλευρά του τετραγώνου και κατευθυνθείτε προς τη δεξιά γωνία. Μετρήστε αργά ένα, δύο, τρία. Κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας ένα, δύο, τρία. Εκπνεύστε προς τα κάτω μετρώντας ένα, δύο, τρία. Κρατήστε την αναπνοή σας στη βάση του τετραγώνου.. Ένα, δύο, τρία. Μετά από λίγα λεπτά αυτής της πρακτικής, θα νιώσετε πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.
4. Κάνετε τις ασκήσεις χαλάρωσης για τη μείωση του άγχους, http://www.tomyalo.com/wp_articles/?page_id=5579
5. Κάντε ηλιοθεραπεία. Όσο το δυνατόν περισσότερο, προσπαθήστε να εκτεθείτε στον ήλιο για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πρακτική αυτή βοηθά στην παραγωγή βιταμίνης D και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
6. Ασχοληθείτε με την κουζίνα.
Τι θα λέγατε να αφήσετε στην άκρη τα φαγητά πακέτα και να αφιερώστε χρόνο για να μαγειρέψετε. Για πολλούς ανθρώπους, η δραστηριότητα είναι θεραπευτική. Αξίζει να δοκιμάσετε!
7. Ακούστε σταθμούς ραδιοφωνικούς κανονικούς και στο διαδίκτυο με διάφορα θέματα
Η μετατόπιση της εστίασης της προσοχής σε άλλα θέματα είναι σημαντική για χαλάρωση και αυτός ο τρόπος είναι ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό. Με ένα πλήθος διαθέσιμων θεμάτων, επιλέξτε κάτι ελαφρύ και ενδιαφέρον για εσάς.
8. Μάθετε μια νέα δραστηριότητα
Αυτή μπορεί να είναι η ώρα να μάθετε κάτι που πάντα θέλατε. Επενδύστε σε ένα διαδικτυακό μάθημα για να μάθετε πώς να κάνετε κάτι νέο!
9. Άσκηση
Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά εάν ασκούμαστε τακτικά, και το σώμα σας γίνεται πιο ανθεκτικό σε παθογόνες καταστάσεις. Φυσικά, η άσκηση από μόνη της δεν αποτελεί εγγύηση για τίποτα, αλλά εάν καταφέρετε να ξεπεράσετε το άγχος, να τρώτε υγιεινά και να κοιμάστε σωστά κάθε μέρα, το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών θα έχει επίσης θετική επίδραση στην υγεία σας. Επίσης κάποια σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε σεροτονίνη, την «ορμόνη ευτυχίας» και την ενδορφίνη, http://www.tomyalo.com/wp_articles/?page_id=3474.
10. Διαθέστε μια στιγμή μόνο για εσάς.
Ενώ βρίσκεστε σε απομόνωση, μείνετε μόνοι, ακούστε ένα τραγούδι που σας αρέσει και χαλαρώστε! Μια στιγμή μόνο για εσάς είναι σημαντικό να αφήσετε το άγχος και να είστε ευχαριστημένοι με τη δική σας συντροφιά. Το ευχάριστο τραγούδι επίσης παράγει ενδορφίνη, http://www.tomyalo.com/wp_articles/?page_id=3474.
11. Αποφύγετε τις υπερβολικές πληροφορίες
Η υπερπληροφόρηση μπορεί να δημιουργήσει πολύ άγχος. Μη παρακολουθείτε την τηλεόραση όλη μέρα όλη την ημέρα για να ακούτε νέα για τον κοροναϊό. Συνιστάται να παρακολουθείτε για λίγα λεπτά και μια μόνο μία φορά την ημέρα. Το υπόλοιπο της ημέρας, συνιστάται να κάνετε δραστηριότητες που δε σχετίζονται με αυτό το θέμα
12. Θετική αντιμετώπιση.
Προτείνεται να επικεντρωθείτε, αν και δύσκολο, στο γεγονός ότι μένοντας στο σπίτι σώζετε ζωές.
13. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να είστε σε επαφή.
Πρόκειται για τη διατήρηση της κοινωνικής σύνδεσης, συγκεκριμένα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Χρησιμοποιήσετε τη περιορισμένα.
14. Παραμείνετε ενεργοί
Βρείτε τρόπους σωματικής άσκησης που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στη σύνδεση με την τεχνολογία. Κάντε χειροκίνητες δραστηριότητες και τρόπους για να αφιερώσετε χρόνο ξεχωριστά από την τηλεόραση και το διαδίκτυο .Είναι σημαντικό η ρουτίνα να έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί στο γράμμα.
15. Αμοιβαία βοήθεια
Συνιστάται, μετά από μια συνάντηση μεταξύ όλων των μελών του σπιτιού, να είναι το ζήτημα της συνειδητοποίησης των ψυχολογικών δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών και να γίνει μια συμφωνία μέσω της οποίας υπάρχει δέσμευση για συνεργασία και υποστήριξη μεταξύ τους.
16.Προσδιορίστε τον στόχο σας.
Ο στόχος είναι να γίνει η ζωή πιο ανεκτή για τους άλλους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ως ομάδα να περάσετε αυτές τις μέρες μαζί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να είστε απασχολημένοι, να μην ανησυχείτε. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να υπομείνετε πολλές αβεβαιότητες, αλλά το κλειδί είναι να είστε απασχολημένοι και να είστε σε θέση να κάνετε αυτό που σχεδιάζετε. Να είστε στην παρούσα στιγμή .Είναι επίσης σημαντικό να αφήσετε τον εαυτό σας να κάνει λάθος. Πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αισθανθείτε συναισθήματα όπως φόβο, πόνο, θυμό ή αδυναμία. Είναι καταστάσεις σκέψης που πρέπει να περάσετε, όχι να μείνετε σε αυτές. Είστε άνθρωποι, έχετε το δικαίωμα να αισθάνεστε αδύναμοι, να κλαίτε ή να νιώθετε πεσμένοι. Αν και δεν πρέπει να μείνετε σε αυτό, είναι σημαντικό να ταξιδέψετε νοερά. Μια καλή ιδέα είναι να αφήσετε ευχάριστα πράγματα για τα σαββατοκύριακα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πρέπει να ορίσετε μερικές ώρες ύπνου και να εκτελέσετε εργασίες για τις οποίες να είστε περήφανοι, προκειμένου να καλυτερεύσετε την αυτοεκτίμησή σας. Κάθε μέρα να επιλύετε το πρόβλημα της ζωής καλύτερα με τον περιορισμό, αλλά, εκτός από αυτό, μπορείτε να κάνετε περισσότερα όταν έχετε αποδεχτεί την κατάσταση στην οποία ζείτε.
Συμβουλές για τα ζευγάρια
Σύμφωνα με τον βραζιλιάνο ουρολόγο και σεξολόγο Danilo Galante:
1. Το κάθε άτομο στο ζευγάρι πρέπει να σεβαστεί τη ρουτίνα και το χώρο του συντρόφου.
Σε μια κανονική κατάσταση, το ζευγάρι έχει ξεχωριστές ρουτίνες: δουλειά, γυμναστήριο, σταθερή μέρα για έξοδο με φίλους . Ακόμη και σε κοινωνική απομόνωση, είναι απαραίτητο το ζευγάρι να θυμάται ότι οι δύο είναι μεμονωμένοι άνθρωποι με διαφορετικούς ρυθμούς, ρουτίνες και λειτουργίες. Το κάθε άτομο στο ζευγάρι πρέπει: να σεβαστεί τις ώρες εργασίας εκείνων που δουλεύουν από το σπίτι διαδικτυακά, να αφιερώσει χρόνο για να βελτιώσει τις δεξιότητες ξεχωριστά, να παραμείνει στη ρουτίνα του όσο το δυνατόν περισσότερο, να ενθαρρύνει τον/τη σύντροφό του να κάνει το ίδιο. Επίσης μπορεί να κάνει μια βιντεοκλήση στο δωμάτιο με φίλους ενώ ο σύντροφος ολοκληρώνει τις ώρες εργασίας στο δωμάτιο
2. Να υπάρχει καθιέρωση κανόνων.
Αν στο σπίτι υπάρχει χάος επειδή ο σύντροφος δεν είναι οργανωμένος πρέπει να υπάρξει συζήτηση για να υπάρχει μια αρμονική και σεβαστή συνύπαρξη. Το ζευγάρι πρέπει να μιλήσει για να καθορίσει όρια και να οργανωθεί καθημερινά.
3. Να υπάρχει εναλλακτική χρησιμοποίηση ενός χώρου.
Δεν έχουν όλοι γραφείο στο σπίτι. Έτσι, όσοι χρησιμοπιούν το σπίτι σαν γραφείο πρέπει να αυτοσχεδιάσουν χώρους στο σπίτι για να εργαστούν. Εάν ένα άτομο από ζευγάρι δεν του αρέσει να εργάζεται με κανέναν, το καλύτερο θα ήταν να μείνει με τον σύντροφό του ξεχωριστά κατά τις ώρες εργασίας. «Έτσι κάποιος δε μπαίνει στη ρουτίνα του άλλου και δε παρεμβαίνει στο πρόγραμμα του.
4. Να υπάρξει επανασύνδεση και να αναδημιουργηθεί το ενδιαφέρον μεταξύ του ζευγαριού..
Με τον ελεύθερο χρόνο, το ζευγάρι μπορεί να σκεφτεί να επανασυνδεθεί, να μιλήσει και να επιλύσει πιθανά ζητήματα να μιλήσει για αναμνήσεις και συναισθήματα, να χρησιμοποιήσει τον χρόνο για να τονίσει εκείνα τα σημεία που λείπουν.
5. Προσπαθήστε νέα πράγματα για να ενισχύσετε τη σχέση. Είναι καιρός να εξερευνήσετε τη φαντασία και να ζήσετε τις επιθυμίες με τον σύντροφο στο σεξ. Τώρα έχετε επίσης πολύ χρόνο για να εξερευνήσετε τις επιθυμίες σας κατά τη διάρκεια του σεξ. Το σεξ δεν πρέπει να θεωρείται ως υποχρέωση ή ρόλος για εκπλήρωση, αλλά ως στιγμή ανακάλυψης και σύνδεσης μεταξύ των δύο. Αξίζει να δημιουργήσετε φαντασιώσεις και σεξουαλικά παιχνίδια, μασάζ, χρησιμοποιώντας λάδια ή παιχνίδια . Τέλος πάντων, εξερευνήστε τη φαντασία σας στο επίπεδο με το οποίο αισθάνεστε άνετα.
Παιδιά και καραντίνα: πώς να τα βοηθήσετε να καταλάβουν;
Σύμφωνα με την βραζιλιάνα ψυχαναλύτρια και δασκάλα, Mônica Cruz τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για την καραντίνα του κορανοϊού.
Τα παιδιά έως τριών ετών δεν έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν τις εξηγήσεις για την καραντίνα, απλώς χρειάζεται εξάσκηση από τους γονείς ένα παράδειγμα.
Σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία τα παιδιά, αρχίζουν να καταλαβαίνουν, αλλά μόνο από την ηλικία των πέντε ετών θα μπορούν να ενεργούν σύμφωνα με αυτό που ζητείται, όταν στα επτά κατανοούν τέλεια τις αιτίες και τις συνέπειες.
Σε όλες τις περιπτώσεις και τις ηλικίες το πιο σημαντικό είναι ο γονέας να πει την αλήθεια. Οι γονείς είναι η κύρια αναφορά για τα παιδιά τους, οι γονείς έχουν την υποχρέωση να προειδοποιούν και να προστατεύουν τα παιδιά τους και το παράδειγμα του τι πρέπει να γίνει πρέπει να προέρχεται από τους γονείς.
Η απομόνωση θα φέρει στο παιδί μια αίσθηση ότι ανήκει. Ένα απομονωμένο παιδί, όταν είναι μόνο απομονωμένο, μπορεί να έχει ένα αίσθημα μοναξιάς, αλλά όταν όλα τα παιδιά είναι απομονωμένα ταυτόχρονα, έχει το συναίσθημα να ανήκει σε κάτι μεγαλύτερο, το παιδί αισθάνεται ότι συμμετέχει και ότι συμβάλλει επίσης.
Αυτή είναι η ώρα ο γονέας να ενσταλάξει στα παιδιά του το πνεύμα της συλλογικότητας. Σε περιόδους αβεβαιότητας, είναι σημαντικό το παιδί να νιώθει την ασφάλεια των γονέων που τον φροντίζουν.
Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από υπερβολικές πληροφορίες, από πληροφορίες που δεν μπορούν να επεξεργαστούν, όταν ακούν ταυτόχρονα τη λέξη κορονοϊός και τη λέξη θάνατος, δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν και τα δύο και όταν ακούν όλη την ώρα στο σπίτι, συζητήσεις για τον κορονοϊό, πάντα θα σκέφτονται και τον θάνατο.
Μη λέτε ψέματα στα παιδιά, εξηγήστε τι συμβαίνει. Εξηγήστε τους κανόνες. Εάν το παιδί έχει αμφιβολίες θα ρωτήσει. Περιμένετε να τις ρωτήσει, χρησιμοποιήστε απλές εξηγήσεις, σύμφωνα με την ικανότητα κάθε ηλικίας.
Προσπαθήστε να περιορίσετε το άγχος σας σε αυτήν την περίοδο. Οι ανησυχίες σας δεν μπορούν να γίνουν ανησυχίες των παιδιών σας. Το παιδιά αισθάνονται ότι κάτι είναι λάθος, και μπορούν να έχουν τόσο άγχος όσο και εσείς, η μόνη διαφορά είναι ότι ο ενήλικας ξέρει ακριβώς γιατί είναι τόσο ανήσυχος, αλλά το παιδιά δεν το ξέρουν.
Τα παιδιά τείνουν να πιστεύουν ότι ευθύνονται για τα προβλήματα των γονιών τους και υποφέρουν γι ‘αυτό. Όταν αισθάνεστε ότι το παιδί σας είναι ανήσυχο, ακόμη και λίγο αποπροσανατολισμένο από την τρέχουσα κατάσταση, πείτε του ότι δε φταίει. Πρέπει να πείτε ότι δεν έχει καμία σχέση με το τι συμβαίνει και να καθησυχάστε το παιδί σας.
Υπάρχουν μερικές φράσεις που το παιδί σας πρέπει πάντα να ακούει, όπως: Σε αγαπώ, είμαι περήφανος για σένα, αυτή δεν είναι δική σου ευθύνη (όταν δεν είναι πραγματικά), σε ακούω, συγγνώμη, Μπορείτε, Δοκίμασε μια ακόμη φορά.
Για την Mônica Lange, ψυχολόγο του ομίλου São Francisco – που αποτελεί μέρος του συστήματος Hapvida -, το πρώτο βήμα αυτής της περιόδου είναι οι γονείς να διευκρινίσουν στα παιδιά ότι, παρά τον ελεύθερο χρόνο τους, αυτή η περίοδος δεν είναι μια κοινή περίοδος διακοπών.
Το παιχνίδι είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο αυτή είναι μια κατάλληλη στιγμή, εκτός από τη διασκέδαση, για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ γονέων και παιδιών μέσω ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι σε διακοπές, καθώς και να αφομοιώσει τον κίνδυνο του κορονοΪού. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η καθημερινή ρουτίνα, όπως οι ώρες ύπνου, μελέτης, φαγητού και μπάνιου. «Αυτό που αλλάζει στον προγραμματισμό είναι οι ώρες των παιχνιδιών, οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Το παιχνίδι είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη παιδιών και ενηλίκων που μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό. Η παιχνιδιάρικη στιγμή παρέχει μια ευεργετική αλληλεπίδραση τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Ο ενήλικας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αντιμετωπίσει κάποια συναισθήματα, όταν προτείνει προβλήματα που απαιτούν λύσεις . Η συμπερίληψη των παιδιών στις δουλειές του σπιτιού είναι ένας τρόπος να αναπτυχθεί ένα αίσθημα ευθύνης, όπως η διατήρηση του σπιτιού σε καθαρό και σε τακτοποιημένο.
Συγκεκριμένες συμβουλές για δραστηριότητες των παιδιών αναλόγως με την ηλικία τους:
Από 1 έως 3 χρόνια: Αφήγης, δραστηριότητες ευαισθητοποίησης όπως να σέρνονται κάτω από τις καρέκλες στο δωμάτιο και αναρρίχηση εμποδίων.
Από 4 έως 6 ετών: Απασχόληση: Με τα γράμματα και τους αριθμούς έως 15, πάζλ, παιχνίδι μνήμης, σχέδια και πίνακες ζωγραφικής , πατινάζ, πόλεμος από χάρτινες μπάλες και μαξιλάρια, χορός.
Από 7 έως 9 ετών: Μίμηση. επιτραπέζια παιχνίδια, χειροτεχνίες, επιστημονικά πειράματα, όπως με ένα ηλιακό ρολόι, μαγείρεμα.
Κάποια πράγματα που πρέπει να συζητήσουν οι γονείς με τον έφηβό σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Ο Michael Ungar, συγγραφέας, οικογενειακός θεραπευτής, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στον Καναδά με τον Δρ. Gillian Kerr, προτείνουν τα ακόλουθα στους γονείς.
1. Να ξεκινήσουν ρωτώντας τον πώς αισθάνεται.
Στη συνέχεια, να τον ρωτήσουν ερωτήσεις σχετικά με τους φίλους, τους δασκάλους ή άλλους: «Τι κάνεις; Τι κάνουν οι φίλοι σας; Οι γονείς τους; Έχετε ακούσει κάτι για τους δασκάλους σας ή για άλλα άτομα που γνωρίζετε; ” Εάν περιμένουν οι γονείς από τα παιδιά τους να δείχνουν ενσυναίσθηση για τους άλλους, πρέπει να τους δείξουν πώς φαίνεται η ενσυναίσθηση στην πράξη, θέτοντας εκείνες τις ερωτήσεις που θέτουν οι άνθρωποι όταν ενδιαφέρονται πραγματικά για κάποιον.
2. Δεύτερον, οι γονείς πρέπει να μάθουν ποιες είναι οι στρατηγικές αντιμετώπισης. Πρέπει να τον ρωτήσουν: ποιες ρουτίνες σέβεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, για την απουσία του σχολικού προγράμματος, τι κάνει κατά τη διάρκεια του χρόνου του και πώς αυτό τον κάνει να αισθάνεται. Ανάλογα με όσα λέει, μπορούν να τον βοηθήσουν να επιλέξει άλλες δραστηριότητες, όπως να διαβάζει βιβλία ή να ασχοληθεί περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού, να προετοιμάσει τα γεύματά του. Αυτές οι δραστηριότητες που βοηθούν τους νέους να κάνουν κάτι νέο και εκείνες οι δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την κοινωνική επαφή, ακόμα κι αν είναι μόνο με μέλη της οικογένειας, είναι χρήσιμες.
3. Οι γονείς πρέπει να συζητήσουν με τον έφηβο για τις συνήθειες του / της που μπορεί να ενισχύσουν ή να εξασθενήσουν την ψυχική και συναισθηματική σας ισορροπία. Είναι σημαντικό να δουν εάν κοιμάται για αρκετό αριθμό ωρών, δηλαδή περίπου 9 ώρες τη νύχτα. Ο υπερβολικός ύπνος προκαλεί στο νεαρό άτομο ληθαργία και ο πολύ λίγος ύπνος προκαλεί άγχος. Οι γονείς επίσης πρέπει να συζητήσουν τι και πόσο τρώει και πώς αισθάνεται όταν τρώει αυτά τα τρόφιμα. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έχει επίσης το ρόλο της διατήρησης της καλής ψυχικής υγείας. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα. Αν και η απομόνωση στο σπίτι μπορεί να περιορίσει τη σωματική δραστηριότητα, ο έφηβος μπορεί να μετακινηθεί γύρω από το σπίτι, γύρω στο τετράγωνο και να περπατήσει γύρω από το σπίτι, διατηρώντας την απόσταση από άλλους ανθρώπους.
4. Ένα άλλο σημαντικό θέμα για την αντιμετώπιση των εφήβων είναι οι φίλοι και οι κοινωνικές σχέσεις. Οι έφηβοι πρέπει να ενθαρρύνονται να παραμείνουν συνδεδεμένοι διαδικτυακά με άλλα άτομα. Τα κοινωνικά δίκτυα δεν αποτελούν κίνδυνο, εκτός εάν γίνουν ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ενός εφήβου και χρησιμοποιούνται για να συγκρίνονται ατέλειωτα με άλλους. Οι γονείς μπορούν να ρωτήσουν το παιδί τους εάν υπάρχουν άτομα που πρέπει να καλέσουν, να ελέγξουν αν είναι εντάξει εάν χρειάζονται βοήθεια. Βοηθώντας κάποιον, ο έφηβος θα αισθανθεί ακόμη πιο χρήσιμος στον έλεγχο μιας κατάστασης που δεν μπορεί να αλλάξει.
5.Εμφύτευση αισιοδοξίας.
Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι έφηβοι για να παραμείνουν αισιόδοξοι για το μέλλον, συγκεκριμένα εάν η ζωή τους έχει αλλάξει πολύ. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αναζήτηση καλών ειδήσεων για την υποστήριξη της αισιοδοξίας τους, όποια πληροφορία τον κάνει να νιώθει απαισιοδοξία ας το αποφύγει. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τον έφηβο να τους μιλήσει για τα δικά του σημεία υποστήριξης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
6. Οφέλη κατά τη διάρκεια του κορονοΪού.
Οι γονείς επίσης μπορούν επίσης να προτείνουν στους εφήβους να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους για αυτό που έχουν και ακόμη και να παρατηρήσουν ποια πράγματα προέκυψαν από την πανδημία που αποδείχθηκαν απροσδόκητα καλά.
Όλοι μας για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας και να ξεπεράσουμε τα προβλήματά της πρέπει να έχουμε ανθεκτικότητα.
Τι είναι ανθεκτικότητά ;
Μπορούμε να το ορίσουμε πολύ απλά ως την ικανότητα του ανθρώπου να ανακάμψει από τις αντιξοότητες. Στους τομείς της φυσικής και της μηχανικής, τονίζεται η ιδέα ότι αυτά τα «ανθεκτικά υλικά» μπορούν να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση μετά την πρόκληση, στην ψυχολογία, αυτό το σημείο δεν υπάρχει.
Το άτομο για να έχει ανθεκτικότητα πρέπει να αποδεχτεί την ευπάθεια του να καταλάβει ότι μπορεί να υποφέρει τον αντίκτυπο των αντιξοοτήτων και ότι έχει το δικαίωμα να υποφέρει, να αισθάνεται ευάλωτο, να πληγωθεί, αλλά μέσα μ υπάρχει μια διαδικασία ανάκαμψης. Αυτή η διαδικασία αφορά την εκμάθηση από την εμπειρία και την αντιμετώπιση του παρόντος με ελπίδα, την ισχυρότερη και περισσότερη αυτοπεποίθηση που το βοηθάει να προχωρήσει μπροστά, να επιβιώσει, φροντίζοντας τη ζωή του, διασφαλίζοντας έτσι την ευημερία του.
Αισθάνοντας ένοχος όταν επιβιώνεις τον κορονοϊό
Ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάποια άτομα είναι όταν προσβληθήκαν από τον κορονοϊό τον ξεπέρασαν και αισθάνονται ένοχα που ζουν ενώ οι στενοί συγγενείς ή φίλοι σας πέθαναν;
Κάποιοι από αυτούς που επέζησαν από τον κορονοϊό δύσκολα κοιμούνται τη νύχτα. Άλλοι είναι απομονωμένοι στο σπίτι, βαριούνται όλη την ημέρα και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, τρώνε ή στέλνουν μηνύματα και άλλοι αναγκάζονται να κάνουν πράγματα όλη την ώρα για να απομακρύνουν τις σκέψεις τους. Όσο περισσότερες δραστηριότητες κάνουν τόσο καλύτερα νιώθουν. Στη συνέχεια, υπάρχουν επίσης εκείνοι που ήδη υπέφεραν από διαταραχές άγχους πριν από την κρίση του κορονοΪού και προσπαθούν να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.
Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώσετε αυτήν τη συναισθηματική πραγματικότητα, συγκεκριμένα εάν έχετε χάσει ένα πολύ στενό συγγενή ή φίλο. Αυτές οι σκέψεις είναι κατανοητές. Αλλά τώρα πρέπει να κάνετε ένα αποφασιστικό βήμα και να θρηνήσετε αυτό το άτομο. Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας, απελευθερώστε τον εαυτό σας από τον πόνο σας και αν είναι δυνατόν, βρείτε κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει και να σας στηρίξει.
Η αποδοχή της πραγματικότητας των γεγονότων χωρίς να κατηγορείτε τον εαυτό σας είναι βασική. Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμο να επικεντρωθείτε σε άλλους να αναζητήσετε καταφύγιο και να συνειδητοποιήσετε τις αντιφάσεις, τα κενά και τα εξωπραγματικά συναισθήματα.
Τώρα πρέπει να επιστρέψετε στις αξίες, τις έννοιες και τις προτεραιότητές σας. Φροντίστε ανθρώπους που είναι πλησίον σας, ζητήστε υποστήριξη από φίλους ή την οικογένειά σας. Ακόμα κι αν η φυσική απόσταση σας χωρίζει. Μηνύματα και συνομιλίες βίντεο μπορούν να βοηθήσουν! Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε ρουτίνες, να αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας και να θέσετε νέους στόχους για να πάρετε ξανά τα ηνία της ζωής σας. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα. Η αποδοχή αυτού είναι ένα από τα κλειδιά για την ευημερία. Πραγματοποιήστε αυτές τις συμβουλές!

Όσο και να το θέλουμε η κατάσταση να είναι όπως παλιά η πραγματικότητα είναι ότι θα αργήσει να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση πριν κορονοϊού. Σε αυτό το διάστημα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο: που εργαζόμαστε, που παίζουμε αθλητικά, που ψωνίζουμε, μαθαίνουμε, που καλλιεργούμε τις κοινωνικές μας σχέσεις. Ίσως κάποιοι περιορισμοί να είναι για μήνες και αυτές οι καταστάσεις μας αγχώνουν διότι μας κάνουν τη ζωή δύσκολη, αλλά μέσα από αυτή τη δυσκολία μπορούμε να βγάλουμε κάτι καινούργιο και ωραίο που θα μας βοηθήσει στη ζωή στη μετά κορανιούς εποχής.
Αναφορές
1. Especialistas dão 10 dicas para ser feliz durante o isolamento.
2. Психология карантина