ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ;

Αν είστε έφηβος και ο ένας γονέας σας έχει καρκίνο μαθαίνοντας πληροφορίες για αυτή την αρρώστια θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι περνάει ο γονέας σας και πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο σας. Ορισμένα από αυτά που έχετε δει ή ακούσει για τον καρκίνο μπορεί να μην ισχύουν για τον γονέα σας. Οι περισσότεροι νιώθουν καλύτερα όταν ξέρουν τι να περιμένουν.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως :

Τίποτα από όσα κάνατε, δεν σκεφτήκατε, ή είπατε έκαναν τον γονιό σας να πάθει καρκίνο. Δεν μπορείτε να πιάσετε καρκίνο από άλλο άτομο. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέους και καλύτερους τρόπους για να βρουν και να θεραπεύσουν τον καρκίνο. Πολλοί άνθρωποι επιβιώνουν από τον καρκίνο.

Οι θεραπείες του καρκίνου καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν υγιείς ιστούς ή όργανα στη διαδικασία. Αυτή η βλάβη, ή το πρόβλημα, ονομάζεται παρενέργεια. Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η αδιαθεσία στο στομάχι, φεύγουν λίγο μετά τη θεραπεία, αλλά άλλες, όπως το αίσθημα κόπωσης, μπορούν να διαρκέσουν για λίγο μετά τη λήξη της θεραπείας. Μερικοί άνθρωποι έχουν λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία του καρκίνου, ενώ άλλοι έχουν περισσότερες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, ακόμη και μεταξύ ατόμων που λαμβάνουν την ίδια θεραπεία. Μια μέρα ο γονέας σας μπορεί να νιώσει πολύ καλύτερα. Την επόμενη μέρα ή εβδομάδα μπορεί να νιώσει πάλι άρρωστος. Η θεραπεία μπορεί να γίνει για μήνες ή μερικές φορές χρόνια. Αυτό το συναισθηματικό ανεβοκατέβασμα είναι δύσκολο για όλους.

Οι άνθρωποι με καρκίνο μερικές φορές δε μπορούν να κάνουν πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν. Υπάρχει πιθανότητα να χάσουν αυτές τις δραστηριότητες και τους φίλους τους με αποτέλεσμα να είναι στενοχωρημένοι ή να έχουν κατάθλιψη, η οποία ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος μπορεί να θεραπεύσει.

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει φόβο στον γονέα σας ότι ο καρκίνος θα αλλάξει τη τον τρόπο της ζωή του και τις ζωές των μελών της οικογένειας. Μπορεί να φοβάται για τη θεραπεία, ακόμα και ότι θα πεθάνει. Η συζήτηση μπορεί να βοηθήσει την οικογένειά σας να παραμείνει συνδεδεμένη. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε όταν: μιλάτε με τα αδέλφια σας, εάν είστε το μεγαλύτερο παιδί, αν τα αδέλφια μπορούν να σας υποστηρίξουν ή αν μπορείτε να τα υποστηρίξετε.. Δεν πειράζει να τους πείτε ότι περνάτε δύσκολες ώρες. Αν ψάχνετε για βοήθεια στον μεγαλύτερο αδελφό ή αδελφή σας, πείτε τους πώς αισθάνεστε. Μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δε θα έχουν όλες τις απαντήσεις.

Ο γονέας σας που είναι καλά, έχει άγχος όπως και εσείς και μπορεί να μην κάνει πάντα ή να λέει το σωστό πράγμα. Βοηθείστε όταν μπορείτε. Προσπαθήστε να πείτε κάτι όπως “Τι κάνεις;” “Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω;”

Ο γονέας σας με καρκίνο, η μαμά ή ο μπαμπάς σας δηλαδή μπορεί να είναι άρρωστος/η από τη θεραπεία ή απλά πολύ κουρασμένος/η. Ή ίσως ο γονέας σας να αισθάνεται καλά και να θέλει την συντροφιά σας.

Θα μπορούσατε να:

Δείτε μια ταινία μαζί, διαβάσετε την εφημερίδα στον γονιό σας, ζητήσετε βοήθεια στα μαθήματά σας, δώσετε χείρα βοηθείας, φέρετε νερό ή προσφερθείτε να του κάνετε ένα σνακ ή ένα μικρό γεύμα, τον/την αγκαλιάσετε, μιλήσετε αν η μαμά ή ο μπαμπάς σας αισθάνεται ότι θέλει να μιλήσει. Ο άρρωστος γονέας σας πρέπει να ξέρει πόσο πολύ τον/την αγαπάτε για αυτό το “σ ‘ αγαπώ” παίζει μεγάλο ρόλο.

Το να είστε θετικοί μπορεί να είναι καλό για σας και για όλη σας την οικογένεια. Αλλά μην νιώθετε ότι πρέπει πάντα να φέρεστε χαρούμενοι, προπαντός αν τα πράγματα δεν είναι όπως πραγματικά νιώθετε. Είναι εντάξει να μοιράζεστε τις σκέψεις σας με τους γονείς σας και να τους αφήνετε να σας παρηγορούν. Να είστε ο εαυτός σας. Να είστε υπομονετικοί. Είστε όλοι υπό πίεση. Αν διαπιστώσετε ότι χάνετε την ψυχραιμία σας, ακούστε μουσική, διαβάστε ή βγείτε έξω για βόλτα ή πηγαίνετε για τρέξιμο. Να γελάτε. Το γέλιο είναι καλό φάρμακο. Εκκρίνει μια ουσία που λέγεται ενδορφίνη και σας κάνει να νιώθετε καλά. Παρακολουθήστε μια κωμωδία στην τηλεόραση με τον γονέα σας ή να πείτε αστεία αν αυτό είναι που έχετε συνηθίσει να κάνετε . Επίσης, να θυμάστε ότι δεν είστε υπεύθυνοι για να τους κάνετε όλους ευτυχισμένους. Μπορείτε να κάνετε τόσα πολλά. Αγοράστε στο γονέα σας ένα νέο κασκόλ ή καπέλο. Ο γονέας σας μπορεί να απολαύσει ένα νέο καπέλο ή κασκόλ αν έχει χάσει τα μαλλιά του κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Πέστε στον γονιό σας τι κάνατε σήμερα. Προσπαθήστε να μοιραστείτε τι συμβαίνει στη ζωή σας. Ρωτήστε τον γονιό σας πώς ήταν η μέρα του. Ρωτήστε τον για το παρελθόν. Αναζητήστε φωτογραφίες ή άλμπουμ φωτογραφιών. Μιλήστε για το ότι είστε τόσο περήφανοι, τις καλύτερες αναμνήσεις σας και πώς και οι δύο έχετε αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Γράψτε, ή να κάνετε σχέδια, σχετικά με το τι εσείς και ο γονέας σας μοιράζεστε μεταξύ σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο μαζί. Γράψτε σκέψεις ή ποιήματα, σχεδιάστε ή βάλτε φωτογραφίες σε ένα σημειωματάριο που μοιράζεστε εσείς οι δύο. Αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, όταν μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε δυνατά. Βοηθήστε τα νεότερα αδέλφια. Παίξτε με τα αδέλφια σας για να δώσετε στο γονέα σας ένα διάλειμμα. Παίξτε παιχνίδια ή να διαβάσετε ένα βιβλίο με τα αδέλφια σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μείνετε κοντά και επίσης να δώσετε στον γονέα σας χρόνο να ξεκουραστεί.

Να αντιμετωπίζετε το δικό σας άγχος.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που βοήθησαν άλλους εφήβους να διαχειριστούν το στρες. Ελέγξτε ένα ή δύο πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε εβδομάδα. Φροντίστε το μυαλό και το σώμα σας. Περάστε λίγο χρόνο στο σπίτι ενός φίλου. Παραμείνετε αναμεμιγμένοι με αθλήματα ή λέσχες. Χαλαρώστε και κοιμηθείτε αρκετά. Κάνετε διαλείμματα. Θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα είστε σε καλύτερη σκέψη. Κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ. Ακούστε μουσική. Βοηθήστε τους άλλους ή να συμμετάσχετε σε μια εκδήλωση κατά του καρκίνου. Αποφύγετε επικίνδυνες συμπεριφορές. Μείνετε μακριά από το κάπνισμα, το ποτό και τη λήψη ναρκωτικών. Βάλτε τη δημιουργική σας πλευρά να δουλέψει. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να γράψετε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας. Σχεδιάστε, χρωματίστε ή βγάλτε φωτογραφίες. Διαβάστε βιογραφίες για να μάθετε τι βοήθησε τους άλλους και τι έκαναν σε δύσκολους καιρούς. Φάτε και πιέτε καλά. Να πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα. Το βράδυ, να μην πίνετε καφέδες που μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιο. Να τρώτε φρέσκα φρούτα, άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα, όταν έχετε μια επιλογή. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα. Να είστε ενεργοί. Παίξτε ένα άθλημα, ή κάνετε μια βόλτα ή τρέξτε. Μάθετε για τις διαφορετικές ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής . Η άσκηση έχει αποδειχτεί ότι σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Τρέξιμο, κολύμπι, ή ακόμη και το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

Μερικές συμβουλές για να κάνετε τα πράγματα καλύτερα.

Πάρτε μέτρα για να κρατήσετε τα πράγματα απλά, η οργανωμένη διαμονή μπορεί επίσης να κρατήσει το επίπεδο άγχους σας υπό έλεγχο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε.

Στο σπίτι κάντε μια λίστα με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε και να θέσετε τα πιο σημαντικά στην κορυφή. Κάντε ένα μεγάλο ημερολόγιο για να βοηθήσετε την οικογένειά σας να παραμείνει στην κορυφή των πραγμάτων. Στο σχολείο προσπαθήστε να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα. Αφήστε τους δασκάλους σας να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο σπίτι, χωρίς να το χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογία. Μιλήστε με τους δασκάλους σας ή έναν σύμβουλο αν είστε πίσω στα μαθήματα. Λάβετε βοήθεια όταν δεν αισθάνεστε καλά και νιώθετε ξένος/η στο σχολείο.

Εξηγήσεις σε φίλους για τον καρκίνο που έχει ό γονέας.

Τώρα που ο γονέας σας έχει καρκίνο, μπορεί να φαίνεται ότι αλλάζουν πολλά ακόμα και οι φιλίες σας. Δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε: Οι φίλοι σας μπορεί να μην ξέρουν τι να πουν. Είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να ξέρουν τι να πουν. Άλλοι μπορεί να νομίζουν ότι είναι αγένεια να κάνουν ερωτήσεις. Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί με τους φίλους που δεν ρωτούν για τον καρκίνο των γονιών σας ή για το πώς τα πάτε. Ίσως χρειαστεί να κάνετε το πρώτο βήμα. Προσπαθήστε να πείτε κάτι τέτοιο. «Το να μιλάτε για το τι συμβαίνει με τη/το μαμά/μπαμπά μου είναι δύσκολο. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να κάνετε ερωτήσεις. Υπάρχει κάτι που θέλετε να συζητήσετε ή να μάθετε;»

Αντιμετωπίζοντας επώδυνα σχόλια.

Δυστυχώς, κάποια παιδιά μπορεί να λένε άσχημα πράγματα. Άλλα μιλούν πριν σκεφτούν και πριν μάθουν τα γεγονότα. Κάποια αστεία ή άσχημα πράγματα που λένε για σας, τον καρκίνο ή τον γονιό σας, κάποια παιδιά μπορούν να σας προκαλέσουν ένα απίστευτο πόνο στην ψυχή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αγνοήστε το σχόλιο. Πέστε “ο μπαμπάς μου έχει καρκίνο. Δεν είναι αστείο. Πώς θα ένιωθες αν ήταν ο μπαμπάς σου, να σε εκφοβίζουν;» Αν αυτός ο τρόπος δεν λειτουργεί, μιλήστε με κάποιον. Αποταθείτε στον γονιό σας, δάσκαλο, διευθυντή ή σχολικό σύμβουλο. Σας αξίζει να σας φέρονται με σεβασμό.

Μετά τη θεραπεία.

Όταν ο γονέας σας τελειώσει επιτέλους με τη θεραπεία, μπορεί να αισθανθείτε μια ολόκληρη σειρά συναισθημάτων. Ένα μέρος σας χαίρεται που τελείωσε. Ένα άλλο μέρος σας μπορεί να χάσει την ελευθερία ή τις νέες ευθύνες που είχατε ενώ ο γονέας σας είχε θεραπεία. Μπορεί να αισθανθείτε σύγχυση ότι ο γονέας σας εξακολουθεί να φαίνεται άρρωστος και είναι πιο αδύναμος από ό, τι αναμενόταν. Μπορεί να φοβάστε ότι ο καρκίνος θα επανέλθει. Μπορεί να δείτε τη ζωή διαφορετικά τώρα. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Αν εσείς και η οικογένειά σας εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι η ζωή μετά τη θεραπεία είναι δυσκολότερη από όσο νομίζατε ότι μπορεί να είναι, ίσως θα ήταν καλύτερα να μιλήσετε σε έναν σύμβουλο αυτή τη φορά.

Αναφορές:
Wenn Eltern an Krebs erkranken Mit Kindern darüber reden.
Parents atteints de cancer : Comment en parler aux enfants ?
Talking to children and teenagers when an adult has cancer.Macmillan Cancer Support

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!
Αναρτήθηκε στις 13/11/2019