ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.

Ο καρκίνος και συγκεκριμένα ο όγκος δε θεραπεύεται μόνο από χειρουργική θεραπεία, αλλά από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Οι θεραπείες στις οποίες το παιδί υποβάλλεται όταν έχει καρκίνο μπορούν να έχουν σημαντικές παρενέργειες που έχουν επιπτώσεις ακόμη και στις γνωστικές λειτουργίες του.
Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα: μνήμης, κατανόησης των γραπτών κειμένων, μαθηματικού υπολογισμού και στη μνήμη των αριθμών.
Παρακάτω είναι αναλυτικά συγκεκριμένα προβλήματα σε γνωστικές λειτουργίες και συγκεκριμένα στην εστίαση προσοχής και στη μνήμη που προκαλούνται από τον καρκίνο και τη θεραπεία του. Αυτά είναι:
Στην εστίαση προσοχής και συγκεκριμένα στην παρακολούθησή της. Εδώ ο καρκίνος ή η θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί δυσκολίες στη διατήρηση της εστίασης σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσει τη συγκέντρωση. Το παιδί δυσκολεύεται να εκτελέσει επαναλαμβανόμενες και μονότονες εργασίες για σχετικά μεγάλες χρονικές περιόδους.
Στην επιλεκτική προσοχή. Εδώ υπάρχει δυσκολία στην εστίαση της προσοχής σε ένα δεδομένο ερέθισμα με αποτέλεσμα διάσπαση της προσοχής. Για το παιδί είναι δύσκολο να επιλέξει την προσοχή του στα στοιχεία που σχετίζονται με το πλαίσιο και να αγνοήσει ερεθίσματα που δεν είναι σημαντικά.
Στην εθελοντική προσοχή. Εδώ υπάρχει δυσκολία προσοχής σε περισσότερες εργασίες την ίδια στιγμή. Το παιδί έχει ιδιαίτερα προβλήματα στην εκτέλεση δύο δραστηριοτήτων την ίδια στιγμή.
Στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Εδώ υπάρχει δυσκολία συγκράτησης στη μνήμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα ορισμένες πληροφορίες χρήσιμες σε μια συγκεκριμένη στιγμή (για παράδειγμα, ένα παιδί δεν μπορεί να κρατήσει προσωρινά στη μνήμη έναν αριθμό τηλεφώνου για το χρόνο που απαιτείται για να το καταγράψει).
Στη μακροπρόθεσμη μνήμη όπου διαιρείται στην επεισοδιακή σημασιολογική, διαδικαστική και στην καθοριστική μνήμη.
Επεισοδιακή. Εδώ υπάρχει δυσκολία στην απομνημόνευση συγκεκριμένων γεγονότων που βιώνει άμεσα το παιδί που σχετίζονται με τις καθημερινές δραστηριότητές του. Το παιδί αγωνίζεται να θυμηθεί κάποια συγκεκριμένα επεισόδια που έχουν συμβεί στη ζωή του και που έχει βιώσει ως πρώτο πρόσωπο.
Σημασιολογική. Εδώ υπάρχει δυσκολία στο παιδί να θυμάται τη θεωρητική γνώση που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του, το παιδί αγωνίζεται να θυμηθεί τη γνώση “για τα πράγματα που γίνονται στον κόσμο” δηλαδή γνώση που δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά που αντλήθηκε μέσω πολλαπλών εμπειριών.
Διαδικαστική. Εδώ υπάρχει δυσκολία στο παιδί να θυμηθεί τη σειρά των αναγκαίων ενεργειών για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας. Το παιδί αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα στο να θυμάται και να εκτελεί μια σειρά γεγονότων που είναι διαδοχικά χρήσιμη για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού.
Καθοριστική. Εδώ το παιδί δυσκολεύεται να θυμηθεί τι έχει προταθεί να κάνει στο μέλλον. Μπορεί να ξεχάσει για παράδειγμα να ταξιδέψει σε ένα μέρος όπου είχε αποφασίσει να πάει ή να κάνει ένα πράγμα που είχε προηγουμένως σχεδιαστεί.
Υπάρχει δυνατότητα αυτά τα προβλήματα να υφίστανται για μήνες ή χρόνια μετά το τέλος της ογκολογικής θεραπείας και να εξακολουθούν να συνεχίζονται στη φάση των ενηλίκων. Για το λόγο αυτό οι γονείς πρέπει να συνεργαστούν με τον ψυχολόγο που παρακολουθεί το παιδί με τέτοια προβλήματα. Μαζί μπορούν να φτιάξουν γνωστικά και ψυχολογικά προσωπικά προγράμματα αποκατάστασης. Με αυτό τον τρόπο αρκετές γνωστικές και ψυχολογικές ανεπάρκειες θα μπορούν να διορθωθούν.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!
Αναρτήθηκε στις 30/10/2018